Havuza girecekler dikkat: İshal ve kusma vakaları arttı
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Özen, son günlerde artan ishal ve kusma vakalarına dikkat çekerek, vatandaşları temiz olmayan havuzlara girmemeleri konusunda uyardı.
Sıcak havaların gelmesiyle birlikte vatandaşların havuzlara talebi arttı. Halka açık, toplu kullanılan havuzlar hastalıklara davetiye çıkarıyor. Konuya ilişkin Ulus gazetesinden Rüveyda Aslıipek'e konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Özen, son günlerde artan ishal ve kusma vakalarına dikkat çekti. Yaşanan vakaların sebeplerine ve korunma yöntemlerine dair bilgiler paylaşan Özen, vatandaşların temiz ve güvenilir havuzları tercih etmesi konusunda uyarılarda bulundu.
HAVUZUN KLORU DÜŞMEMELİ
Önlem alınmadığı takdirde havuzlardan mikrop bulaşmasının kolay olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Özen, şunları aktardı:
“Öncelikle gireceğiniz havuzun devridaiminin çok iyi olması, suyun devamlı yenileniyor olması gerekiyor. Diğer bir önemli nokta ise, havuzun klor veya tuz ile düzenli olarak dezenfekte edilmesi. Alınacak önlemler, havuz suyunun temiz kalmasını ve zararlı mikroorganizmaların yayılmasını önlemek amacıyla oldukça önemli”
ÇOCUKLAR RİSK GRUBUNDA
Özellikle çocuk havuzlarında dışkı kaçırma, kusma veya idrar yapma gibi durumların, havuz suyuna zararlı bakteri karıştırdığını söyleyen Özen, “Çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için enfeksiyonlara karşı daha savunmasızlar. Çocuk havuzlarında idrar kaçırma gibi durumlar sıklıkla yaşanıyor. Bu durum dışkıda bulunan bakterilerin havuz suyuna karışarak, suyun yutulması sonucunda enfeksiyonlara yol açıyor. Bunun yanı sıra, göz iltihabı gibi sağlık sorunları olan kişilerin havuza girmesi, bu enfeksiyonların havuzu kullanan başka kişilere bulaşmasına yol açabilir. Ayrıca havuzdan çıkınca konjonktivit veya kulak enfeksiyonları gibi durumlarla karşılaşmak da mümkün” diye konuştu.
HAVUZUN DEVRİDAİMİ ÖNEMLİ
Özen, “Havuzun devridaim sistemi iyi çalışıyorsa, biri kustuğunda bir dakika içinde fark edilmez hale gelecektir. Fakat kusmuk veya dışkı uzun süre havuzun içerisinde kalıyorsa, bu havuzun devridaim sisteminin yetersiz olduğunu gösterir. Bu gibi durumlar havuzda bakımın düzenli olarak yapılmadığını gözle görülebilir bir şekilde ortaya serer. O sebeple havuza girmeden önce, suyun bulanık olup olmadığını kontrol edin. Berrak su, düzgün bir devridaim sisteminin ve düzenli bakımın göstergesidir. Bu kriterlere dikkat etmek, sağlığınızı korumak için önemlidir. Temizlik raporları kontrol edilerek, havuzda herhangi bir mikrobun saptanıp, saptanmadığı incelenmeli. Havuz yönetimleri bu raporları görünür bir şekilde asmak zorunda” dedi.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.