Hasar kaydı nasıl ve nereden sorgulanır?

Hasar kaydı nasıl ve nereden sorgulanır?

Araç hasar sorgulaması nasıl yapılır? PTT ile hasar kaydı ve kilometre nasıl sorgulanır? İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken ilk maddelerden olan araç hasar kaydı sorgulama işlemlerinin tüm detaylarını sizler için derledik.

İkinci el otomobil alımında aracın güvenilirliği çok önemlidir. Sıfır bir otomobil almak için yeterli bütçeniz yoksa ve araca ihtiyacınız varsa tek seçeneğiniz ikinci el araç almak. İkinci el araç alımında öncelikle aracın hasar kaydını sorgulamanız gerekiyor. Araç hasar kaydı satın alacağınız aracın maddi değerini belirler ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Araç sorgulama hakkındaki tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Araç hasar sorgulama işlemi sayesinde beğendiğiniz aracın geçmişinde hasar kaydını kolaylıkla kısa bir zaman içinde öğrenmeniz mümkündür. Peki, araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır? Hasar kaydı nasıl öğrenilir? Araç kilometre bilgisine nereden, nasıl ulaşılır? İşte detaylar:

hasar kaydı bilgisi

ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İkinci el araç alacağınız zaman yanlış seçimler yapmamak için araç hasar sorgulama işlemini yapmanız gerekir. Fabrikadan çıkmış sıfır bir araç alımı yapmak için bütçeniz yeterli olmayabilir. Diğer yandan tercihinizi ikinci el araçtan kullanmak isteyebilirsiniz. Sıfır araç yerine ikinci el araç alımında aracın hasar kaydını kesinlikle sorgulamanız aracı satarken karşılaşacağınız olumsuzluklara engel olur.

İkinci el otomobil alımı gerçekleştirmek için bütçe ayıranlar, seçtikleri otomobilin tüm kaza geçmişine, trafikte mevcut olduğu zaman boyunca ne kadar kaskolu bulunduğuna, otomobilin kasko detaylarına ve maddelerine, arabanın kaza tutanaklarına belgelerine, otomobilin kaç kez devredildiğine ve en son sahibinin bilgilerine kadar pek çok detaylı bilgiyi plaka sorgulama işlemi yaparak öğrenebiliyor.

Otomobil plaka kodu ile sorgulama hizmeti sayesinde aracın hangi servis süreçlerinde, hangi araç parçalarının değiştirildiği ve değişen parçaların orijinal olup olmadığını, aracın kaza kayıtlarını, yapılan kazanın ne kadar büyük bir kaza olduğunu ve hasar tutarını ve oranını öğrenmeniz mümkündür. Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin ise, 2003 yılından sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlıdır. Ağır hasar kayıtlı araçların kayıt altına alınması, araç alım satım işlemlerinde gerçekleşebilecek olası dolandırıcılık girişimlerini engellemektedir.

ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

HASAR KAYDI NASIL ÖĞRENİLİR?

Almak istediğiniz otomobilin kaza sorgulama işlemini yapmak ve hasar geçmişini detaylarına ulaşmak için SMS yolunu seçmeniz pratik bir tercihtir. Çok kolay ve hızlı olan SMS yöntemi, çoğunlukla herkes tarafından ilk sırada başvurulan bir seçenek.

Plaka sorgulatma işlemi yapmak için arzu ettiğiniz otomobilin plakasını birleşik bir şekilde yazdıktan sonra 5664’e gönderin. Aracın plakası değişse bile, eski hasar bilgilerine kolaylıkla ulaşmanız mümkündür. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 46 TL SMS hizmet bedeli ödemeniz gerekmektedir.

Telefonunuzdan mesajı gönderdikten sonra kısa bir süre içinde SMS olarak size geri dönüş bilgisi gelmektedir. Size gelecek olan mesajda aracın hangi tarihlerde ve nasıl bir kazaya karıştığı, hasarların maliyeti ve araçta ne gibi hasarlar oluştuğu gibi konular detaylı olarak aktarılır.

araba satın alırken araç hasar kaydı sorgulama

BÜTÇENİZİ SORGULAMA İLE KORUYUN

Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi (SBM) tarafından konu ile ilgili resmi web sitesinden erişilen bilgilerde, “5664 Uygulaması ile vatandaşların "araç hasar, araç detay, değişen parça" bilgilerine, aracıya gerek kalmaksızın kolayca ulaşabilmeleri hedeflenmiştir. Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ile anlaşmalı olarak devreye alınmış olan SMS projesi ile kişiler mesaj atarak arabalarının hasar geçmişlerini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişen parçalarını Turkcell, Türk Telekom, Vodafone "5664"e mesaj atarak sorgulayabilirler. 5664 SMS sorgulama hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 46,00 TL’ dir” ifadelerine yer verildi.

HASAR KAZA GEÇMİŞİ SORGULAMA

Arzu ettiğiniz plakayı yazarak, 5664'e gönderebilirsiniz. İstediğiniz aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelmektedir.
Eksper Raporu (ERP) olan kazalarda değişen araç parçalarını öğrenmek için PARCA yazıp boşluk bırakın. Plakanızı yazıp boşluk bırakarak hasarın oluştuğu tarihi (gg/aa/yyyy) aşağıdaki örnekteki gibi yazıp sorgulama yapmanız mümkündür. Örneğin: PARCA 06AAA123 11/11/2023

araç hasar kaydı sorgulama

ŞASİ NO YANILMAZ

Değişen parçaları şasi numarası ile öğrenmek için PARCA yazıp boşluk bırakın. S yazıp boşluk bırakarak şasi no bilgisini yazdıktan sonra boşluk bırakarak hasarın oluştuğu tarihi gün ay yıl şeklinde yazarak sorgulayabilirsiniz. Örneğin: PARCA S AAA987DEF12345 11/11/2023

hasar sorgulama nasıl yapılır

DETAY SEVENLER İÇİN

Detaylı bir sonuç almak için DETAY boşluk Plakayı yazarak 5664'e gönderebilirsiniz. Otomobilin markası modeli, plaka değişimi olup olmadığı, hangi illerde tescil kaydının olduğu, araç türü değişimi olup olmadığı, son sahiplik süresi, yürürlükte kaskosunun olup olmadığı, trafiğe çıkış tarihi, toplam kaskolu olduğu süre ve toplam kaskosuz olduğu süre bilgileri telefonuna iletilir. Örneğin: DETAY 06AAA123

SMB’DEN YASAL UYARI

Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi sorgulama hizmetleriyle alakalı yasal uyarıda bulundu. SBM tarafından konu ile ilgili. “Hasar geçmiş bilgisi sorgulama hizmetiyle sunulan hasar bilgileri, 2003 yılından itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko ve trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlıdır. Hasar bilgileri; cam hasarı, kişisel eşya çalınması, anahtar/far/lastik/stepne/jant ve diğer parçaların çalınması, ses ve görüntü cihazlarının çalınması, mini onarım ödemelerini içermemektedir. SMS sorgulamalarında cevap mesajında kullanılan bilgiler Sigorta Şirketleri tarafından merkezimizin kayıtlarına girildiğinden, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) cevap niteliğindeki mesaj içeriği ile ilgili olarak hiçbir hukuksal sorumluluğu kabul etmez. Mesaj içeriğinde yer alan bilgilerdeki olası hatalar sebebiyle SBM'ye husumet yöneltilemez” ifadelerine yer verildi.

araç kilometresi nerden öğrenilir

PTT İLE KM SORGULAMA

Araç kilometre sorgulama işlemi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ve PTT tarafından hizmete sokulan bir uygulama hizmet etmektedir. İşlemi gerçekleştirmek için birçok seçenek bulunmaktadır. Kilometre sorgulama işlemi, Tüvtürk, PTT'nin HGS mobil uygulaması, otomobil yetkili servisleri, SMS ve ekspertizler aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Günümüzde ikinci el araç satım işlemlerinde kilometre düşürme ve değiştirme gibi yasa dışı işlemler ile birçok vatandaş dolandırılıyor. Kilometre bir aracın maddi değerini belirleyen önemli unsurlardan biri. Araç alım satımlarında kritik bir konu olan araç kilometresi sorgulama işlemini PTT’nin resmi web sitesini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Araç plakası bilgisini girerek sorgulama işleminiz için 9 TL ücret ödemeniz yeterlidir.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.