Hacı Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı?
Hacı Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, hangi mücadeleleri verdi, gümrük ve ticari alanlarda hangi çalışmaları yaptı, Fatih Sultan Mehmet Han ile yolları nasıl kesişti, nerede vefat etti?
Kırım Hanlığının kurucusu Hacı Giray Han’ın hayatını sizler için derledik…
Hacı Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, hangi mücadeleleri verdi, gümrük ve ticari alanlarda hangi çalışmaları yaptı, Fatih Sultan Mehmet Han ile yolları nasıl kesişti, nerede vefat etti?
İşte cevabı:
Kırım Hanlığının kurucusu olan Hacı Giray, Litvanya’da Troki’de doğdu. Kırım Hanlığı, Kuzey Karadeniz kıyısındaki Kırım Yarımadasında kurulmuş bir Türk devletidir. Altınordu Devletinde hanedanlık mücadelesine katılan sülale mensupları ve asi kabile beylerinin sığınağı Kırım Yarımadasıydı. Burada 14. yüzyıldan itibaren başlayan hakimiyet kurma mücadelesi, 15. yüzyılda Hacı Giray tarafından gerçekleştirildi.
KIRIM’I ELE GEÇİRDİ
Hacı Giray, Cengiz Han’ın oğullarından Cuci’nin küçük oğlu Tokay, Timur soyundan gelmekteydi. Babasının, Kırım’daki taht mücadelesi sonunda Litvanya’ya göç ettiği ve Kral Vitold’un yanına sığındığı sıralarda dünyaya gelen Hacı Giray, büyüdükten sonra Şirin kabilesinin yardımıyla Kırım’ı ele geçirdi. Babası Gıyasettin Han, Altınordu devleti içindeki taht mücadeleleri sebebiyle Litvanya’ya gitmişti. Gıyasettin Han taraftarı olan Şirin, Kongurat ve Berin kabileleri de Kırım’a göç etmişlerdi. Hacı Giray babasının başlattığı mücadeleyi devam ettirerek 1426 yılında hanlığını ilan etti. Adına para bastırdı.
CENEVİZLERLE MÜCADELE
Hacı Giray’ın hanlığının ilk yılları Kırım limanlarını ellerinde tutan Cenevizliler’le mücadele içinde geçti, önce vassali olan Mengub Prensi Alexis ile anlaştı. Alexis 1433 yazında Cembalo’yu (Balıklava) aldı; kendisi de Kefe. Kerç ve Akkirman kalelerini hükümranlığı altında sayıp bu liman şehirlerinin gümrük vergilerini alma politikası takip ederek Cenevizlilerde karşı harekete geçti. Cenevizler, bu tehlikeyi atlatmak için Carolo Lomellino kumandasında 6000 kişilik bir orduyu Kırım’a gönderdiler. Carolo, Cembalo’yu geri aldıysa da Hacı Giray’ın üssü Solhat üzerine yürürken uğradığı ani saldırıda 6000 kişilik ordusunun tamamını kaybetti. (Temmuz 1434) Bu başarının ardından Hacı Giray Kefe’yi kuşattı; ancak gerekli ateşli silahlar, top ve cephaneye sahip olmadığından bir süre sonra kuşatmayı kaldırdı. Buna karşılık deniz ticaretinin, kontrolü altındaki Solhat, Kerç ve Akkerman limanlarından kendi gemileriyle yapılması için gayret gösterdi.
FATİH SULTAN MEHMET İLE ANLAŞTI
Hacı Giray, 1454 YILINDA, FAtih Sultan Mehmet ile Kefe’yi almak için bir anlaşma yaptı. Elli altmış kadar kadırgadan oluşan Osmanlı donanması Kefe önlerinde demir atınca Hacı Giray 14 Temmuz 1454’te 7 bin atlısıyla şehri karadan kuşattı. Şehir bir süre dayandı. Cenevizliler’in Osmanlılar’a 3 bin altın, Hacı Giray’a da 1200 altın vergi ödeme teklifi kabul edilerek kuşatma kaldırıldı. Fakat daha sonra Cenevizliler, yerli Kırım aristokrasisinin de iş birliğiyle Hacı Giray’ı hanlıktan indirip oğlu Haydar’ı (Aydar) hanlığa getirdiler. Ancak Haydar birkaç ay dayanabildi ve Hacı Giray’ın baskısıyla kaçmak zorunda kaldı. Hacı Giray tekrar han oldu ve bundan sonra da Cenevizliler’le hep iyi geçindi.
OSMANLI’YA DESTEK OLDU
Litvanya ve Polonya ile iş birliğinde bulunma siyaseti takip eden Hacı Giray, 1445 yılında Polonya Kralı IV. Kasimir ile ittifak anlaşması yaptı. Öte yandan Hacı Giray ile Saray’daki hanlar arasında daima anlaşmazlık ve düşmanlığın bulunduğu anlaşılmaktadır. Seyyid Ahmed Han ile Hacı Giray arasındaki ilişkiler tamamıyla düşmanca idi. 1465’te Seyyid Ahmed Han, Moskova üzerine bir sefer yapmak için Don nehri boyuna geldiğinde Hacı Giray’ın saldırısına uğradı ve geri çekilmek zorunda kaldı.
Hacı Giray’ın kurmuş olduğu Kırım Hanlığı, Doğu Avrupa ve Karadeniz siyasetinde önemli rol sahibi bir devlet haline geldi. 1465’te Papa II. Paulus, Antakyalı Louis’yi Hacı Giray’a elçi olarak gönderip İmparator III. Frederick idaresinde Osmanlılar’a karşı yapılacak Haçlı seferine onun da katılmasını istedi. Ancak Hacı Giray bunu kabul etmedi. Osmanlı hakimiyeti döneminde Kırım, Osmanlıların batıya karşı yaptıkları seferlerde önemli bir askeri destek kaynağı olma özelliği kazandı.
GÜMRÜK TEŞKİLATI KURDU
Hacı Giray devrinde Kırım, Doğu Avrupa ile yapılan ticari münasebetlerde önemli bir konuma sahipti. Kırım yarımadasının güneyindeki Ceneviz ticari kolonilerinde yaşayanlar han tarafından tayin edilen memurlara bağlıydılar ve bu memurlar gümrük vergilerini toplamakla görevliydiler. Kırımlılar hem deniz hem de kara ticaretiyle uğraşıyorlardı. Bu ticaretin içine Moskova, Kazan ve kuzeydeki diğer bölgelerden gelen kürk, balık, bal mumu, hububat ve Uzakdoğu’nun ipeği ve baharatı da dahildi. Hacı Giray Han, Kırım limanlarında ticaret faaliyetlerinin yoğun olması sebebiyle geniş bir gümrük teşkilatı kurdu. 1466 yılında Karım Hanlığının başşehri Bahçesaray’da vefat etti. Salacık mevkiindeki türbeye defnedildi. Hacı Giray Bahçesaray’da Arkasında hanlık için mücadele edecek sekiz evlat bıraktı.
***Güven Erkaya kimdir? Erbakan’lı YAŞ’ta ne yaptı?
***Gündüz Aktan kimdir? Hangi partiye katıldı?
***Gün Sazak kimdir? MHP’li Gün Sazak’ı kim nasıl şehit etti?
***Gümüştekin Danişmend Ahmed Gazi kimdir?
***Gördesli Makbule Hanım kimdir, hangi dönem yaşadı?
***Reisülkurra Gönenli Mehmet Efendi kimdir?
***Dünyada ilk tıp fakültesini kim kurdu? Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir?
***Geyikli Baba kimdir? Kavaklı’daki asırlık çınarı kim dikti?
***FIAT’ın kurucusu kim? Giovanni Agnelli kimdir?
***Giritli Ali Aziz Efendi kimdir, mezarı nerede?
***Genç Osman Destanı nedir, hangi padişah dönemde yaşandı?
***Gelenbevi İsmail Efendi kimdir? Matematik ve Cebir alanında nasıl meşhur oldu?
***Gedik Ahmet Paşa kimdir? Cem Sultan’ın nesi olur?
***Gazanfer Özcan kimdir? Hangi dizi ve filmlerde rol aldı?
***Gevheri kimdir, asıl adı nedir? Seyahatname’de adı nasıl geçiyor?
***Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa kimdir? Plevne Marşı kime yazıldı?
***Gazi Muhammed kimdir, nasıl şehit düştü?
***Gazi Hüsrev Paşa kimdir, Saraybosna’ya neler yaptı?
***2. Gazi Giray Han kimdir, kaç yıl tahtta kaldı?
***Gazan Mahmud Han kimdir? Nasıl Müslüman oldu?
***Gaspıralı İsmail kimdir? Türk İslam Birliği için neler yaptı?
***Galip Erdem kimdir? Ülkücülere yardım için hangi vakfı kurdu?
***Gaffar Okkan kimdir, nasıl şehit oldu?
***2. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir, Hunat Hatun’un neyi olur?
***Güllü Agop kimdir? Güllü Agop’un Abdülhamit Han ile yolları nasıl kesişti?
***Göktürk Mehmet Uytun kimdir?
***Güzin Dino Kimdir, Abidin Dino’nun neyi olur?
***Matbaayı ilk kim icat etti? Johannes Gutenberg kimdir?
***Gökçen Efe kimdir, asıl adı nedir?
***Goethe kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem yaşadı, nereli?
***Gevher Nesibe kimdir? Dünyanın ilk tıp fakültesi nerede, ne zaman kuruldu?
***Gerhard Kessler kimdir? İş ve İşçi Bulma Kurumunu kim kurdu?
***Hacca giden ilk padişah kimdi? Genç Osman kimdir?
***Gazneliler devleti nerede, ne zaman; kim tarafından kuruldu?
***Gelibolulu Ali kimdir, asıl adı nedir?
***Fatih Sultan Mehmet kardeş katlini neden kanunlaştırdı?
***Tarihte sultan unvanını alan ilk Türk devlet başkan kimdir? Gazneli Mahmut kimdir?
***Gazi Giray Han kimdir, hangi dönem yaşadı?
***Gazi Ethem Paşa kimdir? Yunanlılara ilk Türk darbesini kim vurdu?
***Gandizm nedir, Budizm’den farkı ne? Gandi kimdir, nereli?
***Fırat Yılmaz Çakıroğlu kimdir, nasıl şehit oldu?
***3. Gıyasettin Keyhüsrev kimdir, nasıl öldürüldü?
***Kürdilihicazkar makamını kim oluşturdu? Hacı Arif Bey kimdir?
***Hacı Bayram-ı Veli kimdir? Bayram ismini nasıl aldı?
***Hacı Bedir Fırat kimdir? Dengir Mir Mehmet Fırat’ın akrabası mı?
***Hacı Bekir Lokumlarının kurucusu kim? Ali Muhiddin Hacı Bekir kimdir?
***Hacı Bektaş’ın kökeni nereye dayanıyor? Hacı Bektaş-ı Veli kimdir?
***Hacı Degumuko Berzeg kimdir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.