Hacı Bayram Veli'nin 600 yıllık hırkası Ankara'da sergileniyor

Hacı Bayram Veli'nin 600 yıllık hırkası Ankara'da sergileniyor

“Bir lokma bir hırka” düsturuyla Anadolu'da İslamiyet'in filizlenmesinde önemli rol oynayan Hacı Bayram Veli'nin manevi yolculukları sırasında sırtından eksik etmediği 600 yıllık hırkası, Hacı Bayram-ı Veli Müzesi'nde sergileniyor.

Anadolu'da İslamiyet'in yayılmasında önemli rol oynayan Hacı Bayram Veli'nin, manevi yolculukları sırasında sırtından eksik etmediği 600 yıllık hırkası, Altındağ Belediyesi tarafından açılan Hacı Bayram-ı Veli Müzesi'nde sergileniyor. Tasavvuf kültüründe derin bir anlam taşıyan hırka, manevi olgunluğu ve takvayı simgelerken, Hacı Bayram Veli'nin yaşam felsefesini de yansıtıyor. Bu değerli eseriyle gelecekteki nesillere kültürel mirası aktarmayı amaçlayan müze, ziyaretçilerini bekliyor.

haci-bayram-veli-muzesi-1.jpg

600 YILLIK HIRKA SERGİLENİYOR

Türk mutasavvıfı ve şair Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu'nun dört bir yanını dolaşarak insanlara manevi öğretilerini aktaran önemli bir gönül eri olarak tanınıyor. “Bildim, buldum, oldum” diyerek Ankara'dan yola çıkan Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu’nun en önemli gönül erlerinden biri olarak biliniyor. Hayatının büyük bir kısmını mütevazı bir şekilde devam ettiren Türk mutasavvıfının, manevi yolculukları sırasında sırtından eksik etmediği hırkası ile sade ve alçakgönüllü bir yaşamı insanlara aktarmıştır. “Bir lokma bir hırka” düsturuyla Anadolu'da İslamiyet'in filizlenmesinde önemli rol oynayan Hacı Bayram Veli'nin 600 yıllık hırkası, Altındağ Belediyesi tarafından hizmete açılan Hacı Bayram-ı Veli Müzesi'nde sergileniyor.

haci-bayram-veli-muzesi-2.jpg

MÜZEDE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Hacı Bayram-ı Veli'nin 600 yıl önce giymiş olduğu hırka, yıllar içerisinde zarar görmüş olsa da, titizlikle ve detaylı olarak yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Hırka, eski haline uygun bir şekilde restore edilmesi için çalışan uzman ekipler sayesinde, kültür turizmine kazandırıldı. Kültür turizmi açısından önemli bir değer olan, yüzyılların eskitemediği hırka, müzede ziyaretçilerini bekliyor.

haci-bayram-veli-muzesi-3-001.jpg

TASAVVUFTA HIRKANIN MANASI

Tasavvuf kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan hırkan, dervişler tarafından sıkça kullanılıyor. Genellikle takva amacıyla giyilen bu hırka, önemli objeler arasında bulunuyor. Dervişlerin sırtından eksik etmediği bu hırkalar, maddi dünyanın geçici olduğunu, esas olanın ilahi aşka ulaşmak olduğu mesajını veriyor. Tasavvuf kültüründe derin bir anlam taşıyan hırka, takva ve manevi olgunluğu temsil ediyor. Hacı Bayram-ı Veli'nin müzede sergilenen hırkası da bu anlayışı taşıyan, yansıtan en kıymetli eserlerden biri olarak kabul görüyor.

haci-bayram-veli-muzesi-4.jpg

KÜLTÜREL MİRASI GELECEK NESİLLERE AKTARIYOR

15’inci yüzyıllara ait olan bu tür eserler, yıllar içerisinde yıpranıyor. bu yıpranmalar genellikle doğal yıpranmalar olsa da, eserin cinsine, değerine ve önemine göre restorasyon ve konservasyon işlemleri değişiklik gösterebiliyor. Bu noktada, hırkanın aslına uygun şekilde korunması ve sergilenmesi, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına önemli bir katkı sağlıyor.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.