Habibi Neccar Camii son hali, Habibi Neccar Cami yıkıldı mı?

Habibi Neccar Camii son hali, Habibi Neccar Cami yıkıldı mı?

Kahramanmaraş merkezli 10 şehrin etkilediği deprem birçok yapıyı yerle bir etti. Hatay’da bulunan tarihi Habibi Neccar Camii’de bu yapılardan biriydi. Peki, Habibi Neccar Camii son hali, Habibi Neccar Cami yıkıldı mı?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine bir umut hala devam edilirken bir yandan da depremzede vatandaşlarımızın yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için tüm Türkiye seferber olmuş durumda. Bütün bunların yanında depremin geride bıraktıkları ise üzücü bir boyut almış durumda. Deprem yalnızca can değil, tarihimizi de aldı. Hatay’da bulunan 14 asırlık olan Habibi Neccar Camii depremin etkisiyle yıkıldı. Peki, Habibi Neccar Camii son hali, Habibi Neccar Cami tamamen yıkıldı mı?

neccar-dis-mekaaan.jpg

HABİBİ NECCAR CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI?

Deprem geride birçok acı bırakırken, tarihi yapılara da büyük zararlar verdi. Antep Kalesi, tarihi Malatya Yeni Cami ve Urfa’da ki Hahlilürrahman Külliyesi gibi Habibi Neccar Cami’de büyük hasar aldı. Bahse konu olan Habibi Neccar Caminin önemli özellikleri de bulunuyordu. Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmişti. En önemli özelliği ise, bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul ediliyordu.

neccar-dis.jpg

HABİBİ NECCAR CAMİ VE KÜLLİYESİ

Habibi Neccar Camii’nin ortaya çıkış hikâyesi şöyledir: “Rivayete göre, milattan sonra 40’lı yıllarda Hz. İsa’nın havarileri Antakya’ya gelip tanrının tek olduğunu anlatmaya çalıştıklarında onlara inananların başında bir Neccar (marangoz) gelir. Neccar, Pagan inanışından vazgeçip onlara katılır. Ancak havarilerin yeni vaazları halkı öfkelendirir. Kral da havarileri hapse attırır. Bunun üzerine Antakya’ya yeni bir elçi, Şem’un Safa, gönderilir.

Şem’un, mucizeleriyle kralı ikna eder ve arkadaşlarını kurtarır. Halk ise havarilere inanmamakta kararlıdır. Uğursuzluk getirdiklerini düşündükleri için onları taşlayarak öldürmeyi planlamaktadır. Habib-i Neccar öfkeli ahaliyi durdurmaya çalıştığı sırada öldürülür. Rivayet edilir ki kesilen başı, Habibi-i Neccar Dağı’nın tepesinden, şimdi türbesi ve mezarının bulunduğu yere kadar yuvarlanır.
Caminin kuzeydoğu köşesinde, yerin 4 metre altında Habib Neccar’ın ve Şem’un Safa’nın, girişte ise Yuhanna ve Pavlos’un türbeleri bulunmaktadır. Etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Cami avlusunda bulunan şadırvan ise 19'uncu yüzyıl eseridir.

habibiiiii.jpg

HABİBİ NECCAR CAMİNİN SON DURUMU NE?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerle beraber Habibi Neccar Camii’de büyük hasar aldı. Caminin kubbesi ve duvarları yıkılırken, cami kullanılamaz hale geldi. 14 asırlık caminin yakınında bulunan tarihi Yeni Hamam da yerle bir olurken Tarihi caminin yıkılması UNESCO tarafından üzüntüyle karşılandı.

Deprem sonrası normal hayata dönüldükten sonra şehirlerle beraber Habibi Neccar Camii’nin de yeniden inşa edilip aslına uygun bir şekilde Antakya insanı için ibadete açılması düşünülürken, tarihin bir parçasının bu hale gelmesi herkesi derinden yaralamış durumda.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.