Günler uzadı: Dünya artık daha yavaş dönüyor

Günler uzadı: Dünya artık daha yavaş dönüyor

Bilim insanları iklim değişiklikleri sebebiyle dünyanın daha yavaş döndüğünü ve günlerin uzadığını kaydetti.

ABD, İsviçre ve Kanadalı bilim insanları iklim değişikliğinin Dünya’nın dönüş hızını yavaşlatarak günleri uzattığını tespit etti.

'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 1900’den itibaren Grönland ve Antarktika’daki buz tabakalarının erimesinin gezegenin dönüş hızına etkileri incelendi. Araştırma, buz tabakalarının erimesiyle ekvator çevresinde su kütlesinin arttığını ve Dünya’nın dönüş hızını yavaşlattığını ortaya koydu.

1,3 MİLİSANİYEYE YÜKSELDİ

1900-2000 arasında Dünya’nın dönüş hızı yüzyıl başına 0,3-1 milisaniye yavaşlarken, bu oran 2000’den itibaren 1,3 milisaniyeye yükseldi. Araştırmacılar, bu yavaşlama oranının önümüzdeki yıllarda 1 milisaniye civarında seyredeceğini ve sera gazı emisyonları azalmazsa 2100’e kadar 2,6 milisaniyeye çıkacağını kaydetti.

İNTERNET TRAFİĞİ VE FİNANSAL İŞLEMLER ETKİLENEBİLİR

Bu değişimin internet trafiği, finansal işlemler ve GPS sistemlerini etkileyebileceğini ortaya koyan bilim insanları, zaman ölçümünün son derece hassas olan atomik saatlerle yapıldığı ve bir günün tam süresinin ay gelgitleri ve iklim etkileri gibi faktörler nedeniyle değişebildiği vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.