Güney Kore’de sıkıyönetim krizi devam ediyor

Güney Kore’de sıkıyönetim krizi devam ediyor

Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ilan ettiği ve kısa sürede geri çekilen sıkıyönetim kararının ardından başlayan siyasi çalkantılar devam ediyor.

Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ilan ettiği ve kısa sürede geri çekilen sıkıyönetim kararının ardından başlayan siyasi çalkantılar devam ediyor. Son olarak sıkıyönetim ilanı sürecinde rolü olduğu öne sürülen eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun tutuklandı.

Güney Kore basınında yer alan haberlere göre eski Bakan Kim, gece saat 01.30’da savcılığa gönüllü olarak ifade verdikten sonra tutuklama kararı alındı. Kim’in Devlet Başkanı Yoon’a sıkıyönetim ilan etme tavsiyesinde bulunduğu ve bu süreçteki sorumluluğu nedeniyle görevinden istifa ettiği belirtilmişti.

2-003.jpg

KRİZ ÜLKEYİ SARSTI

Yoon Suk Yeol tarafından 3 Aralık’ta ilan edilen ve yalnızca 6 saat sonra yürürlükten kaldırılan sıkıyönetim Güney Kore siyasetinde büyük bir krize yol açtı. Yoon, bu kararın "güvenlik gerekçeleri" ile alındığını belirtirken muhalefet ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine kararı geri çekmek zorunda kalmıştı.

Sıkıyönetim ilanının ardından istifa eden Kim Yong-hyun’un yerine Suudi Arabistan Büyükelçisi Choi Byung-hyuk’un savunma bakanlığı görevine aday gösterildiği açıklandı. Choi’nin atanma süreci Yoon hükümetinin kriz sonrası güven tazeleme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Sıkıyönetim kararının ardından muhalefet partileri, Devlet Başkanı Yoon’un görevden alınması için Ulusal Meclis’e azil önergesi sunmuştu.

Kaynak:gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.