Güdül Kent Müzesi'ne ilgi büyük: Bin 350 parça sergileniyor

Güdül Kent Müzesi'ne ilgi büyük: Bin 350 parça sergileniyor

Güdüllü vatandaşların bağışlarıyla 2016 yılında oluşturulan Güdül Kent Müzesi, ilçenin zengin tarihini ve kültürel mirasını ziyaretçilere sunuyor. 3 kattan oluşan müzede tarım aletlerinden yöresel kıyafetlere kadar bin 350 parça sergileniyor.

Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Güdül Kent Müzesi, Güdül’ün zengin tarihini ve kültürel mirasını ziyaretçilere sunuyor. Halkın bağışlarıyla oluşturulan müze, tarım aletlerinden yöresel kıyafetlere kadar bin 350 parçayı sergiliyor. 3 kattan oluşan müzenin giriş katında Güdül'ün tarihine ışık tutan replika arkeolojik eserler ve tarım araçları yer alıyor. İkinci katta, yöresel kıyafetler ve mutfak gereçleri gibi eserler sergilenirken, alt katta ise belgesel gösterimleri ve eğitici atölye çalışmaları düzenleniyor. Müze hakkında Ulus’a konuşan Müze Müdürü Mert Mutlu, “Müze, halkın bağışlarıyla şekillendi ve yerel tarihin canlandırılmasında büyük bir rol oynadı” dedi.

muze-muduru.jpg

“MÜZE, HALKIN BAĞIŞLARIYLA ŞEKİLLENDİ”

2006 yılında başlatılan çalışmalarla temelleri atılan Güdül Kent Müzesi’nin, 2024 yılı itibarıyla Kültür Bakanlığı’na bağlanarak özel müze statüsü kazandığını söyleyen Müze Müdürü Mert Mutlu, müzenin büyük gelişim gösterdiğini belirtti. Müzenin kısa sürede bölgenin önemli kültürel duraklarından biri haline geldiğini ifade eden Mutlu, şunlara değindi:

“Müze, halkın bağışlarıyla şekillendi ve yerel tarihin canlandırılmasında büyük bir rol oynadı. Güdül halkının bağışladığı tarımsal aletler, eski radyolar, pikaplar, yöresel kıyafetler ve günlük yaşamda kullanılan eşyalarla donatılan müze, bölgenin tarihini ve kültürel mirasını yansıtıyor. Ziyaretçiler, burada hem Güdül’ün geçmişine yolculuk yapma imkânı buluyor hem de yerel kültürü daha yakından tanıma fırsatı elde ediyor.

gudul-kent-muzesi-2.jpg

MÜZE, 3 KATTAN OLUŞUYOR

Müze, zengin koleksiyonu ve katmanlı yapısıyla ziyaretçileri geçmişin derinliklerine yolculuğa çıkarıyor. 3 katlı bir binada hizmet veren müze, her katında farklı bir döneme ve temaya odaklanıyor. Müzenin sadece bir sergileme alanı değil, aynı zamanda bir kültür ve tarih eğitim merkezi olduğunu vurgulayan Mutlu, müzenin giriş katı hakkında şu bilgilere yer verdi:

“Giriş katında Güdül'ün tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullanılan küp, küfe, saban, at arabası malzemeleri, tırmık, yayık, çeki, tartı çeşitleri, endaze, semer malzemeleri, körük gibi malzemeler sergileniyor. Ayrıca İnönü Mağaraları ve Salihler Adalı Kuzu Kaya Kabartmaları gibi bölgenin eşsiz arkeolojik zenginlikleri replika olarak sergileniyor.”

gudul-kent-muzesi-4.jpg

GÜDÜL’ÜN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Giriş katta yer alan dekota malzeme üzerine tasarlanan Tarih Şeridi, Güdül'ün M.Ö 3000'li yıllardan bugünlere uzanan tarihsel zamanına ışık tutuyor. Bunun yanı sıra müzenin giriş katında bulunan yazıt hakkında Mutlu, “Fiberglass malzeme ile yapılmış olan Kaya Yazıtları Salihler de bulunan petrogliflerin birebir aynısı olacak şekilde 3 boyutlu çalışılmıştır. Türklerin Anadolu'da milattan önce de var olduklarının kanıtı olan bu yazıtlar Asmalıyatak mevkiinde ulaşımı zor bir bölgededir. İlçemize gelen ve merak edenler için kopyası tasarlanmıştır” şeklinde konuştu.

gudul-kent-muzesi-5.jpg

BİN 350 ADET PARÇA SERGİLENİYOR

Müzenin ikinci katında 8 farklı büyüklükte bölüm bulunuyor. Her bölümün farklı konseptte malzeme için ayırdıklarını dile getiren Mutlu, “Müzenin ikinci katında 8 farklı bölüm yer alıyor. Kültürel eserlerin bozulmadan, korunarak gelecek nesillere aktarılması, sosyolojik yapısını tanıtmak ve yaşatmak İçin Güdül Halkının kullandığı, Güdül topraklarında eskiyen ve değerlenen eserlerimizi sergiliyoruz” diye konuştu. Mutfak malzemeleri, yöresel kıyafetler, eski elektronik malzemeler, daktilo, kâğıt ve demir para, onlarca saat çeşidi, baston, bıçak, kama çeşitleri, dikiş- nakış malzemeleri gibi bin 350 adet ürün sergileniyor.

gudul-kent-muzesi-6.jpg

ZİYARETÇİLERE ÖZEL EĞİTİCİ ALAN

Müzenin alt katında ziyaretçilere yönelik çalışmalar olduğunu söyleyen Mutlu, alt katta bulunan sinevizyon odasının, belgesel ve tanıtım filmleri gibi eğitici videoların izlenmesi için tasarlandığını belirtti. Mutlu, “Modern ses ve hoparlör sistemleriyle donatılan bu alan, aynı zamanda mini konferanslar ve bilgilendirme toplantıları için de kullanılabilecek” diyerek müzenin çok amaçlı olduğuna işaret etti. Ziyaretçilerin keyifle vakit geçirebilmesi ve öğrenirken eğlenebilmesi amacıyla, alt kattaki atölye alanında da önemli yenilikler yapıldığını dile getiren Mutlu, “Eğlendirirken öğreten bir mekan oluşturmak için müzenin alt katında atöyle alanında oyun, drama, el sanatları çalışmaları gibi eğitici etkinliklerin yapılabileceği bir ortam hizmete sunulmuştur” diye konuştu.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.