Gubari sanatı: Onun fırçası arı iğnesi
Ankara'da, incir çekirdeği ve pirinç taneleri üzerine 'gubari sanatı' ile ayetler işleyen ve bir kaynaktan yararlanmadan kendisini geliştiren 25 yaşındaki Ömer Faruk Tekin, sanatın yaşaması ve gelecek kuşaklara aktarılması için kitap çalışmasına başladı.
Tekin, "Bu sanat hiçbir yazılı kaynakta yok. Detaylarını, usullerini bir metoda çevirerek kitap haline getireceğim. Kültür Bakanlığı aracılığı ile bu sanat kayıt altına alınsın ve gelecek nesillere aktarılması için bir kurs açılsın istiyorum” dedi.
'Gubari sanatı'na dört yıl önce Keçiören'deki atölyesinde başlayan Tekin, tilki bıyığı, arı iğnesi ve örümcek bacağındaki tüyden yaptığı fırçalar ile incir çekirdeği ve pirinç taneleri üzerine ayetler işliyor. Tekin, bu sanatta aynı zamanda bir cerrah gibi çalıştıklarını anlatarak, şunları söyledi:
HAZIRLIK SÜRECİ ZOR
“Bir arının iğnesini sağlam bir şekilde çıkarabilmek için onu mikroskop altında bir buçuk saat ameliyat ediyoruz. Yani benim arının iğnesini çıkarıp fırça haline getirmem iki saat sürüyor. İncir çekirdeğini işleme hazırlama sürecinde de inciri keserek içinden teker teker çekirdeklerini çıkartıp, üzerindeki yapışkanlığın gitmesi için belli bir aşamaya gelene kadar suda yıkıyoruz. Sonrasında çekirdekleri kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra tahriş olmaması için vernikliyoruz ve yazıya hazır hale getiriyoruz."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.