Görüşmeler başlıyor: DEM ve TİP'li vekiller mağdur ailelere tepki göstermişti

Görüşmeler başlıyor: DEM ve TİP'li vekiller mağdur ailelere tepki göstermişti

Başıboş köpeklere ilişkin kanun teklifinin görüşüldüğü Meclis komisyonu bugün tekrar toplanacak. İlk toplantısı DEM ve TİP’li vekillerinin başıboş köpek terörü mağduru ailelere gösterdiği tepkiyle gündeme gelen komisyon, saat 14.00’te başlayacak.

Başıboş köpeklere ilişkin kanun teklifi bugün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye devam edecek. Komisyon saat 14’te başlayacak. İlk toplantısı muhalefet vekillerinin başıboş köpek terörü mağduru ailelere tepkileriyle gündeme gelen komisyonda teklifin ilk 3 maddesi onaylanırken, bugün halk sağlığı ve can güvenliği için belirli şartlar altında köpeklerin uyutulması da tartışılacak.

2.jpg

İLK 3 MADDE TAMAM

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi bugün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye devam edecek. Komisyonun ilk toplantısı muhalefet vekillerinin başıboş köpek saldırılarından mağdur olan ailelerden 10 yaşındaki kızı Mahra Melin’i kaybeden Murat ve Derya Pınar ile yine köpek saldırıları sonucu ağır yaralanan Tunahan’ın babası Halil Yılmaz’a olan sözlü saldırına sahne oldu. 17 maddelik teklifin ilk 3 maddesi onaylandı. Onaylanan maddeler arasında “yakala, kısırlaştır, sahiplendir” ilkesine yönelik madde ve sahipli, sahipsiz hayvan ve hayvan bakımevi tanımının kesinleştirilmesi, hayvan refahı ve toplum ile çevre sağlığının amaçlandığını belirtilmesi yer aldı. 18 saat süren ilk komisyon toplantısının ardından bugünkü toplantı ise saat 14’te başlayacak.

1.jpg

KALDI 14 MADDE

17 maddelik kanun teklifinde ilk 3 maddenin onaylanmasının ardından kalan 14 madde arasında halk sağlığı ve can güvenliği için belirli şartlar altında köpeklerin uyutulması, sahipsiz hayvanın bakımevi dışında bir yere terkedilmesinin yasaklanması, sahipli hayvanın terkedilmesi durumunda yaptırımlar, barınak yapımına ve bunun için araç gereç alımlarına teşvik de yer alıyor.

4.jpg

ÖTENAZİ TARTIŞILACAK

Komisyonun bugünkü toplantısında sözde hayvanseverlerin şiddetle karşı çıktığı ve büyük tartışmalara neden olan “uyutulma” tartışılacak. Onaylanması durumunda Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinin ikinci fıkrası “sahipsiz hayvan popülasyonunun kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturması, bulaşıcı hastalıklar görülmesi, biyoçeşitliliğe zarar vermesi halinde yerel yönetimlerin sahipsiz hayvana ötenazi yapabilmesi” şeklinde değiştiriliyor.

Kaynak:Ulus Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.