Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde 112 ülkeden 722 eser sergileniyor

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde 112 ülkeden 722 eser sergileniyor

Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, ‘Tasarım, Çocuk, Ülkeler ve Medeniyetler, Savaş ve Barış’ olmak üzere 4 ayrı tema altında 112 ülkeden 722 adet satranç takımına ev sahipliği yapıyor.

Altındağ’da, Eski Belediyenin arkasında bulunan Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ni sizler için ziyaret ettik. Özel müze statüsünde yaklaşık bin metrekarelik bir alana 13 Ekim 2015 yılında kurulan müze, ‘Ülkeler-Medeniyetler’, ‘Savaş-Barış’, ‘Çocuk’ ve ‘Tasarım’ olmak üzere 4 ayrı tema altında, 112 ülkeden 722 adet satranç takımına ev sahipliği yapıyor. 2012 yılında Guinness Dünya Rekorlarına girmeye hak kazanan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, satranç sporunun özellikle çocuklar ve gençler tarafından sevilmesine, yayılmasına ve benimsenmesine katkı sunarak, satrancın tarihi, kültürel ve sanatsal yönlerini başkentlilerle buluşturması yönünden dikkat çekiyor.

satranc.jpg

Ankara Kalesi’nin eteklerinde yer alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye’nin ilk satranç müzesi olmasının dışında bir ihtisas müzesi olarak da adlandırılıyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Kurucu Akın Gökyay, “Çocukluğumdan gelen ilgi ve merak ile gittiğim her ülkeden satranç takımı almaya başladım. Burada bulunan her eser benim için eşsiz ve benzersiz. Hiçbiri arasında ayrım yapamam. Bir anne-baba nasıl çocukları arasında ayrım yapamazsa benim içinde buradaki eserler öyle. ‘Hangisini daha çok seviyorum?’ diye hiç düşünmedim” dedi.

GİTTİĞİM HER ÜLKEDEN SATRANÇ TAKIMI ALDIM

Akın Gökyay, “18 Mart 1940 Ankara doğumluyum. Çok güzel bir günde doğdum. Bütün yaşamım Ankara’da geçti. Hukukçuyum. Aynı zamanda uluslararası bir marka olan içerisinde tasarım ofis mobilyalarının üretildiği bir aile şirketinin de kurucusu ve yöneticiyim. 5 yıl önce oradan emekli oldum. Satranç ile tanışmam çocukluk yıllarıma dayanıyor. 5-6 yaşlarındayken, geometri öğretmeni olan babamdan öğrendim satranç oynamayı. O zamanlar satranç çok ciddi bir oyundu. Toplumun üst tabakası oynardı. Çocuklar bilmezdi. Babam çok iyi bir satranç oynayıcısıydı. Babamdan başka rakibimde yoktu. Çocukluğumdan gelen bu ilgiyle beraber 1975 yılında İtalya seyahatinde Milano’da karşılaştığım bir tasarım satranç takımını almamla koleksiyonerlik hikâyemde başlamış oldu. Gittiğim her ülkeden satranç takımları almaya başladım ve devam ettirdim” dedi.

5fb05f1e-336e-47e1-b794-27ebb9b5b481.jpg

2012’DE GUİNESS REKORLAR KİTABINA GİRDİ

“Uluslararası bir firmada çalışmamdan kaynaklı olarak hem de ailece seyahat etmeyi sevmemizin de etkisiyle dünya da birçok ülkeyi gezip görme şansı elde ettim” diyen Gökyay, “1975 yılından 2012 yılına kadar bu merak ve istekle gittiğim her ülkeden tasarım satranç takımlarını toplamaya başladım ve bu koleksiyonla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandım. Evimde ve fabrikamda koyacak yer kalmadığında eşim ‘Bu kadar değerli parçaları burada tutmaya hakkın yok. Bir müze aç ve toplumla paylaş’ dedi. Bizde bu fikri mantıklı bularak gerekli çalışmalara başladık ve 13 Ekim 2015 yılında Türkiye’nin ilk satranç müzesini açtık” ifadelerini kullandı.

1e5d1235-ddda-4e2d-8a6f-65725c7084d2.jpg

BİRÇOK ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Gökyay, müze açmak kadar işletmenin de çok büyük emek ve yatırım istediğine dikkat çekerek, “Çok zor, çok büyük yatırımlar isteyen bir şey müze açmak. Aynı zamanda işletmeyi devamlı desteklemeniz lazım. Çünkü burası kendi destekleriyle ayakta duran bir yer değil. Dünyanın hiçbir müzesi kendi geliriyle ayakta duramaz. Buranın destekçisi de ben ve eşim oldu. Sonucunda güzel bir müzeyi toplumla buluşturmuş olduk. Açıldığı günden bu zamana kadar içerisinde birçok etkinliğe de ev sahipliği yaptık. Yetişkinlerimiz için kişisel gelişim seminerleri, çocuklarımız için taş boyama ve resim atölyeleri, satranç eğitimleri, her ayın son cumartesi günü klasik müzik dinletileri gerçekleştirdik ve yapmaya da devam edeceğiz. Sadece bir müze değil kaliteli zaman geçirilebilecek bir yer” şeklinde konuştu.

ankara.jpg

TARİH VE KÜLTÜR İÇ İÇE

“1008 metrekarelik bir alan içerisinde 112 ülkeden 722 eser bulunuyor” ifadesini kullanan Gökyay, Tasarım, çocuk, savaş ve barış, ülkeler ve medeniyetler” olarak 4 ayrı tema bulunuyor. Koleksiyonumda Çanakkale Zaferinden 11 Eylül Saldırısına, Roma-Mısır savaşlarından Napolyon seferlerine, Hindistan’ın renkli kültüründen Uzak Doğu’nun mistik dünyasına kadar tüm ülkelerin tarihi ve kültürel değerlendiren izlere rastlayabilirsiniz. Çocuk teması altında Şirinler, Starwars, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Alice Harikalar Diyarında, Red Kit gibi sevilen kahramanlar yer alıyor. Tasarım bölümünde fildişinden ahşaba, camdan porselene tasarım çeşitliliğinin bol olduğu takımlar bulunuyor” dedi.

ulkeler-ve-medeniyetler.jpg

ANKARA’NIN DA TEMATİK SATRANÇ TAKIMI VAR

Dünyayı gezerken her ülkenin tematik satranç takımlarının olduğuna dikkat çeken Gökyay, Ankara’nın tematik satranç takımı olmadığını dile getirdi. Gökyay, “Her ülkenin sembollerinden tematik satranç takımları vardı. Ülkeleri temsil ediyordu fakat Ankara’nın yoktu. ‘Niye Ankara’nın yok?’ diye düşündüm ve bununla ilgili tasarımımızı yaparak ‘Ankara’ ve ‘Başkent’ adında iki tematik satranç takımı oluşturduk. Oluşturduğumuz satranç takımları ile ‘Turizmde Ankara’nın Enleri Ödülü’nü almaya hak kazandık. Ankara’mızı tanıtacak bir ürün oldu. Ankara’yı ziyaret eden bir kişinin alıp götürebileceği bir eser oldu. Müze içerisinde yerini aldı. Aynı zamanda burada bulunan her eser benim için eşsiz ve benzersiz. Hiçbiri arasında ayrım yapamam. Bir anne-baba nasıl çocukları arasında ayrım yapamazsa benim içinde buradaki eserler öyle. ‘Hangisini daha çok seviyorum?’ diye hiç düşünmedim ” dedi.

97e2065e-521d-4d4a-8ae1-bfb9b616c288.jpg

10.00-18.00 SAATLERİ ARASINDA ZİYARET EDİLEBİLİR

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne gelen ziyaretçiler tarafından çok sevildiğini dile getiren Gökyay, böyle bir yerle karşılaşmayı ummayan kişilerin olduklarını söyledi. Müze, pazartesi günleri her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Fiyatlar ise Tam kart 20 TL, Müze Kartlı 15 TL, öğrenci, 65 yaş üstü ise 10 TL’den satışa sunuluyor.

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.