Göbeklitepe'de tarihi değiştirecek buluş

Göbeklitepe'de tarihi değiştirecek buluş

Araştırmacılar, Şanlıurfa'da "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de bulunan taş sütun üzerindeki işaretlerin, dünyanın en eski güneş takvimi olabileceğini öne sürdü. İşte detaylar...

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski inanç merkezi olan Göbeklitepe'deki son araştırmalar, taş sütunlar üzerindeki işaretlerin, dünyanın en eski güneş takvimi olabileceğini ortaya koydu.

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, Göbeklitepe'deki oymalarda medeniyetin en eski astrolojik olayının kaydedilmiş olabileceğini öne sürüyorlar. Bulgulara göre, bu oymalar yaklaşık 13.000 yıl önce Dünya'ya çarpan bir kuyruklu yıldızın tarihini kaydetmek için yapılmış olabilir.

Araştırmalar, kuyruklu yıldız çarpmasının 1,200 yılı aşkın süren bir mini buzul çağına yol açtığını ve birçok büyük hayvan türünü yok ettiğini öne sürüyor. Ayrıca, bu olayın kısa bir süre sonra Batı Asya'da medeniyetin doğuşuyla ilişkilendirilen yaşam tarzı ve tarımdaki değişiklikleri tetiklemiş olabileceği tahmin ediliyor.

Sütunlara oyulmuş V şekilli semboller üzerinde yapılan yeni analizler, her bir V’nin tek bir günü temsil edebileceğini ortaya koydu. Bu yorum, araştırmacıların 12 ay ve 11 ek gün içeren 365 günlük bir güneş takvimini bir sütun üzerinde saymalarına olanak tanıdı. Hem ayın hem de güneşin döngülerini tasvir eden bu oymalar, ayın evreleri ve güneşin konumuna dayanan dünyanın bilinen en eski lunisolar takvimi olma potansiyeline sahip.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.