Göbeklitepe nerede? Göbeklitepenin önemi nedir? Göbeklitepe tarihi

Göbeklitepe nerede? Göbeklitepenin önemi nedir? Göbeklitepe tarihi

Göbeklitepe, sosyal medyada araştırılan ve merak edilen konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki, Göbeklitepe nerede? Göbeklitepenin önemi nedir? Göbeklitepe tarihi nedir?

Sosyal medyada araştırılan ve merak edilen konular arasında ilk sıralarda yer alan Göbeklitepe, tarih açısından önemli bir yere sahip durumda. Özellikle ilgilileri ve tarih meraklıları tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Göbeklitepe, oraya gitmek isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu? Peki, Göbeklitepe nerede? Göbeklitepenin önemi nedir? Göbeklitepe tarihi nedir? İşte tüm detaylar:

haber-2-002.jpg

GÖBEKLİTEPE NEREDE?

Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde geniş görüş alanına hâkim bir konumda yer alıyor.
Yapılan araştırmalara göre Göbeklitepe, günümüzden 12 bin yıl öncesine kadar geçmişi olan, henüz avcı ve toplayıcı tarzda yaşam süren insanların ortaya çıkardığı bir inanç merkezidir. Arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden olan Göbeklitepe’yi diğerlerinden ayıran ve önemli kılan etkenlerin başında gelen durum, günümüzden 12 bin yıl önce henüz yerleşik hayata geçmemiş olan avcı, toplayıcı yaşam süren insanların, hiçbir alet ve makine kullanmadan, sadece çakmak taşlarıyla ve sadece insan gücüne dayalı olarak Göbeklitepe’yi inşa etmeleridir.

haber-3-002.jpg

GÖBEKLİTEPENİN ÖNEMİ NEDİR?

Geçmişi ve tarihi ile Göbeklitepe, Malta’da bulunan tapınaktan yaklaşık 6 bin 500, Stonehenge'den 7 bin ve Mısır Piramitlerinden ise 7 bin 500 yıl daha eskiye dayanıyor. Göbeklitepe’yi diğer anıtsal yapılardan farklı kılan en önemli özellik gönümüzden 12 bin yıl önce inşa edilmesinin yanı sıra, alanda bulunan dikili taşların çok belirgin bir şekilde insanı sembolize etmesidir.

haber1.jpg

Bedirhan Şahin - www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.