"Girişimcilikte Ankara önemli bir potansiyele sahip"

"Girişimcilikte Ankara önemli bir potansiyele sahip"

ASO yeni raporunda, Ankara'nın girişimcilik potansiyelini ve uluslararası karşılaştırmalarını ele aldı. Raporda, Ankara'nın güçlü akademik altyapısı ve teknoloji merkezleriyle yüksek teknoloji ihracatındaki başarısı da vurgulandı.

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayan girişimcilik ekosistemini derinlemesine inceleyen bir rapor hazırladı. “Girişimcilik Ekosisteminde Yatırım ve Fonlama Dinamikleri: Ankara’nın Yükselen Girişimcilik Potansiyeli ve Uluslararası Karşılaştırmalar” başlıklı raporda, girişim sermayesinin çeşitli aşamaları kapsamlı bir şekilde ele alındı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, raporda Ankara’nın güçlü akademik altyapısı ve gelişmiş teknoloji merkezleri ile önemli bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmanın Ankara’nın ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejik adımlar atılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

ANKARA’NIN STRATEJİK ROLÜ

Raporda, Ankara’nın 153 Ar-Ge merkezi, 37 Tasarım Merkezi ve 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile girişimcilik ekosistemindeki stratejik rolüne vurgu yapıldı. Ankara, yüksek teknoloji ihracatıyla öne çıkarken, yüksek katma değerli üretim ve girişimi destekleyen bir ekosisteme sahip olduğu belirtildi. Örneğin, yüksek teknoloji ihracatının Ankara’da yüzde 13 olduğu, bu oranın Türkiye genelinde yüzde 3,8 ve İstanbul’da ise yüzde 5 olduğu ifade edildi.

TEKNOPARK'LARDA BİN 391 FİRMA KURULDU

ASO’nun raporuna göre, son üç yılda Ankara’da 10 faal teknoparkta toplam bin 391 firma kuruldu. Başkent’teki start-up sayısı son on yılda yıllık yüzde 8 büyüyerek 1,663’e ulaştı. Türkiye’deki start-up’ların yüzde 17’si Ankara’da yer almakta. 2040 yılına kadar 4,000 yeni start-up kurulması ve 1,3 milyar dolarlık yatırım çekilmesi bekleniyor.

ANKARA'NIN POTANSİYELİ İÇİN İMKANLAR ARTIRILMALI

Raporda, girişim sermayesi yatırım fonlarının net varlık değerinin 126 milyar TL olduğu, ancak Ankara’daki yeni girişimlerin bu potansiyelden yeterince yararlanamadığı vurgulandı. Ankara’nın girişimcilik potansiyelinin gerçekleştirilmesi için sermaye, mentörlük ve ağlara erişim imkânlarının artırılması gerektiği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.