GGYD Başkanı Allıoğlu: Ekonomik sıkıntılarda uzmanlar dinlenmeli

GGYD Başkanı Allıoğlu: Ekonomik sıkıntılarda uzmanlar dinlenmeli

GGYD Başkanı Nezih Allıoğlu, yaşanan afetin ekonomik sıkıntılarını yaşamamak için planlamaların yapılması gerektiğini belirterek, “Bölge sanayisi için işin uzmanlarına kulak verip sağlam planlarla çözüm odaklı çalışmalar yapmalıyız” dedi.

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu ile yaşanan afetin ekonomik yansımalarını ve afet bölgesi sanayisi ile ilgili yapılması gerekenleri konuştuk. Allıoğlu, “Yaşadığımız afetin önümüzdeki yıllarda ekonomik yansımalarını göreceğiz. Önlem almak adına bugünden önlem almalıyız” dedi. Sanayi üretimi ve sosyal hayat için gerekli olan enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini öneren Allıoğlu, “Alternatif enerji kaynaklarını çeşitlendirmek lazım rüzgâr güneş nükleer hangi bölgede hangisi uygunsa ona göre yatırımlar yapıp harekete geçmeliyiz” önerisinde bulundu. GGYD Başkanı Allıoğlu ayrıca beklenen İstanbul depremi gibi büyük depremlere karşı alınması gereken önlemler hakkında önerilerde bulundu.

ara-2.jpg

EKONOMİ İÇİN PLAN YAPMALIYIZ

GGYD Başkanı Nezih Allıoğlu, yaşadığımız büyük depremin Türk ekonomisine olan etkileri dile getirerek yapılması gereken önerileri gazetemize şöyle anlattı, “Bu depremle afet bölgesindeki tarım ve sanayide etkilendi. Sadece üretim değil pazar alanları da daraldı. Bölgeye satış yapan firmalar daha az üretecek daha az satış yapacak bu durumda ekonomiye yansıyacak. Yaşadığımız afetin önümüzdeki yıllarda ekonomik yansımalarını göreceğiz. Bu durumu bir iki yıl sonra anlayacağız. Bu daralmalar için şu günden önlem almalıyız. Çok zengin büyük bir ülkeyiz kendi kendimize yazık ediyoruz. Bizim çok farklı şeyler konuşurken şu an depremin etkilerini konuşuyoruz. İşin uzmanlarına kulak verip değerlendirmeye geçerek çözüm odaklı çalışmalar yapmalıyız” dedi.

“ALTERNATİF ENERJİ İÇİN YATIRIM ŞART”

Allıoğlu afet bölgesinde yaşadığımız enerji sıkıntısı için alternatif enerji kaynaklarına daha çok yatırım yapılmasını vurgulayarak önerilerde bulundu. Allıoğlu, “Yaşadığımız afet gösterdi ki alternatif enerji kaynakları ve sağlam alt yapı insan hayatı için elzem durumda. Alternatif enerji kaynaklarından verim almak bugünden yarına çok zor bir durum gibi gözükebilir. Âmâ şu anda Türkiye yenilenebilir enerji ile düzenli yatırımlarla başarıya ulaşılabilir. Deprem bölgesindeki enerji sıkıntısının en belirgin sebebi bölgede enerji altyapısının birçoğunda depreme dayanıklı uygun malzeme kullanılmaması. Deprem bölgelerinde elektrik ve su alt yapılarını depreme dayanıklı malzeme ile yapmalıyız. Çünkü bu alt yapılar afet bölgesinde hayat kurtarıyor. Depremden sonra yıkılmayan apartmanın müttehidini bulup onunla konuşmak lazım. Bizim önce yıkılmayan bina yapmamız lazım. Bina yıkılınca alt yapı sağlam kalsın durumu olmuyor. Önce binaları dolayısıyla insanı kurtarmak lazım. Belki de bu alt yapıları kurarken daha esnek daha dayanıklı malzemeler kullanılmalı. Enerji hatlarının yerin altına alınması doğru bir uygulama öbür türlü olunca hem direk düşüyor hem de insanların akıma maruz kalması ortaya çıkıyor. Alternatif enerji kaynaklarını çeşitlendirmek lazım rüzgâr güneş nükleer hangi bölgede hangisi uygunsa ona göre yatırımlar yapıp harekete geçmeliyiz. Bu yatırımları yaparken doğa ve tarım alanları da korunmalı” ifadelerini kullandı.

ara3.jpg

FİRMALAR ZORUNLU TUTULMALI

Allıoğlu, “Böyle büyük afetlerde enerji ve baz istasyonu sorunlarının önüne geçile bilinmesi için bana göre şu yapılmalı; Afet zamanı gördük afet sonrası çadır ve konteyner gibi geçici konutları nerelere kuruduk. Düz toplanma alanlarına spor sahalarına solanlarına. O zaman o tesislerin bir odasına o tesis kaç çadır alacaksa o kadar çadırı bugünden götürüp koyulmalı ki afet günü geldi mi gelmedi mi yetti mi durumu olmaz. Sonra aynı yere ek GMS santralleri yapılmalı ilk eksikler bunlar vatandaş mesaj atıyor GMS çalışmadığı için kimse ona ulaşamıyor. GSM operatörleri öyle yerleştirilmeli ki sismik cihazlar ile sallansa da yıkılmayacak şekilde depreme dayanıklı halde kurulmalı. Sallantıda devreye girecek durumda olmalı. Şu an maliyetler yüksek olduğu için operatör şirketler yatırım yapmak istemiyor. Bu şirketler mecbur tutulmalı ki sorun yaşamayalım. Afette ilk 12 saat çok ciddi bir zaman bu gibi sorunları o 12 saat içinde yaşamamalıyız” şeklinde konuştu.

ara.jpg

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu, son olarak şunlara değindi. “Biz Genç Girişim ve Yönetişim Derneği olarak depremzede kardeşlerimizin hep yanında olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Derneğimizin üyelerinin katkıları ile Hatay ve Kahramanmaraş bölgemizde de çalışmalar yürüttük. Üyelerimizin destekleri ile ilaç, giyim, mobil mutfak, çadır, gıda oyuncak gibi birçok malzemeyi ulaştırmaya çalıştık. Başkan Yardımcımız Ahmet Özay yaklaşık on gün bölgede kalarak yardımları koordine etti. AFAD yetkilileri ve Hatay Belediyesi ile beraber çalıştık. Elimizden geldiğince ulaşmaya çalıştık. Dernek olarak bölgeye ve depremzede kardeşlerimize desteğimiz azalmadan devam edecek” dedi.

Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.