Gelenekten geleceğe nesiller Altınköy'de buluştu

Gelenekten geleceğe nesiller Altınköy'de buluştu

Türkiye'nin tek açık hava köy müzesi olan Altınköy, "Geleneksel Nesiller Buluşması"na ev sahipliği yaptı.

Dede, nine, anne, baba ve torunlardan oluşan üç nesil bir araya gelip, ağaç aşılamayı öğrendi, geleneksel oyunları hep beraber oynadı.

Altınköy Açık Hava Müzesi'nin kaybolmaya yüz tutmuş gelenekleri gelecek nesillere aktarma konusunda kültürel bir misyon üstlendiğini söyleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Büyüklerimize köy hayatını hatırlatırken, çocukları ve torunları ile beraber ağaçla, toprakla tekrar tanışmalarını sağlıyoruz. Fidan aşılama etkinliğimiz ile de büyüklerimiz gelecek kuşakları ile beraber bir fidan sahibi oluyor ve kendi bahçelerinde büyütüyorlar. Geleneksel oyunlarımızı da Altınköy'de tekrar hatırlatıp, büyüklerimizin çocukluklarını torunları ile beraber yaşamalarını sağlıyoruz. Nesiller buluşmamız aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızın, kültürel değerlerimizin, genç nesillere aktarılmasını sağlıyor. Bu etkinliklerde çocuklarımızın internet ortamında değil de doğal ortamda geleneksel oyunları oynamayı tercih ettiklerini söylemeleri bizi daha da mutlu etti. Aileler çocuklarını doğal ortamlara daha çok taşımalı ve onları doğa ile buluşturmalı. Biz kendi imkanlarımız ile Ankara'da en doğal ortamları sağlıyoruz. Bu açıdan Altınköy, Ankara ve Türkiye için çok değerli bir projedir" diye konuştu.

Katılımcılar ceviz fidanlarını kendi bahçelerine dikecek

Altındağ Belediyesi'nin, Altınköy Açık Hava Müzesi'nde ikincisini düzenlediği ve Ankaralıların büyük ilgi gösterdiği "Gelenekten Geleceğe Nesiller Buluşması" üç kuşağı bir araya getirdi. Düzenlenen etkinlikte dedeler, nineler, anneler, babalar ve torunlar fidan aşılama eğitmenleri ile tanıştı. Eğitmenler "İngiliz aşısı" diye adlandırılan aşı çeşidini göstererek, eğitime katılanlara ceviz fidanı hediye ettiler. Ceviz fidanını alan katılımcılar, fidanları kendi bahçelerine torunları ile beraber dikecek ve büyütecek. Altınköy'ün gönüllü çalışanları ise fidan alanları belirleyerek, belli aralıklarla fidan sahiplerini ziyaret ederek, fidanların ağaçlara dönüşümünü kontrol edecekler. Etkinlik katılımcıları fidan aşılama etkinliğinin ardından köy meydanına kurulan oyun alanlarını ziyaret ederek hem torunları ile beraber oyun oynadı hem de kendi çocukluklarının oyunlarını torunlarına öğretti. Etkinliğe katılanlar kavurga gibi doğal lezzetleri de tadarak unutulmaz bir gün geçirdiler.

Altınköy'de oyuncaklar da doğal ve geleneksel

Altınköy'de kullanılan tüm oyuncakların ve oyun malzemelerinin yine Altınköy içerisinde yer alan Ahşap Oyuncak Atölyesi'nde geleneksel yöntemlerle hazırlandığını söyleyen Altınköy Çocuk Etkinlik Evi Koordinatörü Mustafa Atalık şunları söyledi:

"Özel günlerde çocuklara yönelik geleneksel sokak oyunlarını öğrenebilecekleri ve oynayabilecekleri etkinlikler düzenliyoruz. Çocukların belirli ağırlıkları kullanarak oynadıkları denge oyunu, dokuztaş, üçtaş, mangala, parmak futbolu, el göz koordinasyon oyunu, hedefe atış yapma oyunu, halat çekme, çuval yarışı gibi köy meydanında oyunları çocuklarla tanıştırıyoruz. Bu oyunlarımızın büyük bir kısmı somut olmayan miraslarımız arasında yer alıyor. Özelikle mangala eski Türk strateji oyunlarımız arasında. Ayrıca Altınköy'de çocuklarımızın gelişimine katkı sağladığını düşündüğümüz el-göz koordinasyonunu sağlayan farklı oyunlarımızı da çocuklarımıza öğretiyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.