Geleneksel Altınköy hasat şenliği gerçekleşti

Geleneksel Altınköy hasat şenliği gerçekleşti

Köy yaşantısının güzelliğini ve toprağın bereketini gözler önüne seren Hasat Şenliği, Altınköy Açık Hava Müzesi'nde gerçekleşti. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin de katıldığı şenlikte tırpanlar çekilendi, ekinler biçildi.

Köy yaşantısının güzelliğini ve toprağın bereketini gözler önüne seren Hasat Şenliği, Altınköy Açık Hava Müzesi'nde coşkuyla gerçekleşti. Gelenekselleşen şenlik, Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki'nin köy meydanında tırpan bilemesi ile başladı. Etkinlik sayesinde vatandaşlar, buğday tanesinin ekmek olma yolculuğuna yakından şahitlik etti. Ziyaretçiler, hızar atölyesinde tomruk biçilmesinden, çamaşırhanede maniler eşliğinde çamaşır tokaçlamaya, buğdayın ayıklanmasından dibekte buğday dövmeye kadar köy hayatının tüm gelenekleri bir bir yaşadı.

Şenliğe Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, il başkan vekilleri, il başkan yardımcıları, ilçe başkanları ve birçok basın mensubu katılım sağladı. Vatandaşlarında yoğun ilgi gören hasat şenliği, renkli görüntülere sahne oldu.

foto1-001.jpg

“AMACINA UYGUN HALE GETİRDİK”

Tadilatın ardından müzenin tekrar ziyarete açılmasıyla birlikte yoğun bir ilgi gördüğünü belirten Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, festivalin açılış konuşmasında şunları aktardı:

“Şu anda bulunduğumuz yer aslında tam şehrin ortasında bir mekân. Burası bundan 12 yıl önce tamamen gecekondular ile kaplı bir mekânken yapılan efsane dönüşümle bir açık hava köy müzesi haline getirildi. 7 yıllık bir emeğin sonucunda biz burayı açmıştık. Ben belediye başkanlığı görevime 5 yıl bir ara verdim. Bu süre zarfı içerisinde burası müze vasfından dönüştürülerek bir piknik alanı ve ticari işletme yoğun olduğu bir dönem yaşadı. Göreve tekrar gelmemin üzerine tekrar çalışmalara başlayarak, amacına uygun bir şekilde müze haline getirdik.”

foto2-001.jpg

TARLALAR BİÇİLDİ, DÜVENLER SÜRÜLDÜ

Bu yılın hasat şenliğini büyük bir coşku ve heyecanla yaptıklarını kaydeden Tiryaki, “Tarlaları biçtik, düven sürdük, patoz attık, değirmende un öğüttük, fırında ekmek yaptık. Geçmiş dönemler de köylerde yapılan, köy yaşamının olmazsa olmaz parçası dediğimiz birçok ritüeli de bugün burada yapmış olduk” dedi. Altınköy’e bir müze mantığıyla yaklaşılmasını istediklerinin altını çizen Tiryaki, “Kaybolmaya yüz tutmuş alışkanlıklar tabi bunlar ve maalesef günümüzde yetişkin insanlar bile bunları bilmiyor. Onları tekrar burada hatırlattık. Burası yaşayan bir köy, o sebeple de insanlar buraya karın doyurmaya, piknik yapmaya gelmesinler” sözlerini kullandı.

foto3.jpg

YAKINDAN İNCELEYEREK ÖĞRENECEKLER

Altınköy'ün çocuklara yönelik eğitim projeleri hakkında açıklamalarda bulunan Tiryaki, çocukların sütün fabrikada yapıldığını düşündüğünü belirtti. Tiryaki, çocukların sebze ve buğdayın nasıl yetiştiğini, unun nasıl üretildiğini ve hayatın bir parçası olan diğer temel süreçleri Altınköy’de yakından inceleyerek öğrenebileceklerini vurguladı. Projeye ilk günden itibaren bu niyetle başladıklarını dile getiren Tiryaki, çalışmalarını bu doğrultuda geliştirerek devam edeceklerini ifade etti.

foto4.jpg

“ANKARA İÇİN BULUNMAZ BİR KAZANIM”

Tiryaki, Altınköy’e, Türkiye'nin birçok ilinden, ilçesinden kaybolmaya yüz tutmuş, geleneksel sanat dallarıyla uğraşan ustaları davet etiklerini belirtti. Çeşitli bölgelerden gelen ustaların burada sanatlarını icra ettiklerini söyleyen Tiryaki, “Buraya gelen ustalar, 15 gün kadar burada konaklama imkânı buluyor. Burada ürettikleri parçaları, vatandaşla buluşturuyorlar. Ankara için önümüzdeki yıllarda bulunmaz bir kazanım burası” ifadelerini kullandı.

manset-001.jpg

“NEFES ALMA MEKÂNLARINDAN BİRİ OLACAK”

Yoğun meclis çalışmalarının ardından Altınköy’ün kendileri için bir nefes olduğunu dile getiren AK Parti Milletvekili Lütfiye Selva Çam, şunlara değindi:

“2011 yılında burası bir hayal olarak tasarlandı. Bugün tekrar müze olarak Ankaralılara hizmet verecek. Çocuklarımızın, gençlerimizin buraya çok daha yoğun bir şekilde gelmelerini umut ediyorum. Ankara'nın nefes alma mekânlarından biri olacak. Yaşayan bir müze olduğu için sizlerin katkısı da çok önemli. Devamlılığı için hem öğrencilerimizin, hem ailelerimizin sık sık buraya gelmesi gerekiyor.

“DEĞERLERİMİZİ BU TESİSLER ARACILIĞIYLA GÖSTERECEĞİZ”

“Bir hayal ile başlayan bu güzel eserin gerçeğe dönüşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına başlayan Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Ankaralı ve Ankara'ya gelen her misafirin ziyaret etmesi gerektiğini ve ziyaret edeceğini düşünüyorum. Biz çocuklarımıza köksüz olmadığımızı, bir medeniyete sahip olduğumuzu da bu tesisler aracılığıyla göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Ulus Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.