FIFA Dünya Kupası’nın özellikleri nedir, kazanana kupa geçici mi veriliyor? Türkiye Dünya Kupası’nda hangi başarıları elde etti?

FIFA Dünya Kupası’nın özellikleri nedir, kazanana kupa geçici mi veriliyor? Türkiye Dünya Kupası’nda hangi başarıları elde etti?

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası büyük bir heyecanla takip ediliyor. Peki, FIFA Dünya Kupası’nın özellikleri nedir, kazanana kupa geçici mi veriliyor? Türkiye Dünya Kupası’nda hangi başarıları elde etti?

2022 FIFA Dünya Kupası’nda tüm gözler final maçına çevrilmiş durumda. Son Dünya Kupası maçına çıkacağı düşünülen Arjantin’in süper starı Lionel Messi Fransız genç yetenek Kylian Mbappe ile kupa için mücadele edecek. Peki, FIFA Dünya Kupası’nın özellikleri nedir, kazanana kupa geçici mi veriliyor? Türkiye Dünya Kupası’nda hangi başarıları elde etti?

FIFA DÜNYA KUPASI’NIN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

FIFA Dünya Kupası, dünya genelinde düzenlenen ve FIFA üyesi ülkelerin erkek millî takımlarının katıldığı futbol turnuvasında şampiyon olan takıma verilen kupadır.

Turnuvaların ilki olan 1930 FIFA Dünya Kupası'ndan itibaren kazanan takıma, sonraki turnuvaya kadar geçici olarak elinde bulunduracağı Jules Rimet Kupası verilirken bu kupanın tasarlandı.

Bu kupa 1970’te daimi olarak Brezilya'ya verildi ve sonrasında yeni bir kupa tasarlandı. Bu yeni kupanın geçici olarak da olsa hiçbir ülkeye verilmemesine, yalnızca final maçlarının ardındaki törenlerde kullanılmasına karar verildi. Bunun yerine şampiyonluk elde eden ülkelere bronz bir kopyası kalıcı olarak verilmeye başlandı.

İsviçre’de saklanan FİFA Dünya Kupası, 36 cm. yüksekliğinde ve 6 kg. 175 gr. ağırlığında olup som altından yapılmıştır.

fifa-dunya-kupasinin-ozellikleri-nedir-kazanana-kupa-gecici-mi-veriliyor-turkiye-dunya-kupasinda-hangi-basarilari-elde-etti-1.jpg

TÜRK MİLLİ TAKIMI’NIN DÜNYA KUPASI DURUMU

Türk Milli Takımımız FİFA Dünya Kupası’na şimdiye kadar 2 kere katılabildi. Milli takım 2002 yılında Şenol Güneş yönetiminde göstermiş olduğu üst düzey performansla dönemin kupa kazananı Brezilya’ya yarı finalde 1-0 yenilerek elenmişti. Üçüncülük karşılaşmasında Güney Kore ile karşılaşan Türkiye ekibimiz rakibini 3-2 yenerek dünya üçüncüsü olmuş ve milli ekip ülkede büyük bir sevinçle karşılanmıştı.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.