EYT'liler dikkat! AYM'nin yeni kararı belli oldu

EYT'liler dikkat! AYM'nin yeni kararı belli oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini yürürlükten kaldırdı. Karar, EYT'lileri de etkileyecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), devlet yardımı alan vakıf ve derneklerde emeklilerin çalışmasına izin veren maddeyi yürürlükten kaldırdı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç, bu kararın EYT kapsamında son bir yıl içinde emekli olanları da ilgilendiren önemli bir karar olduğunu kaydetti.

2021 yılına kadar söz konusu istisnalar hariç emeklilerin kamuda çalışmasının tümüyle yasaklandığını hatırlayan Kıvanç, 2021 yılında kabul edilen bir torba kanunla 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na “Ek Madde 20” eklendiğini ve bu söz konusu ek maddeyle Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı’nda emekli aylığı kesilmeksizin çalışmaya izin verildiğini kaydetti.

Geçen yıl çıkartılan torba kanunlarla, Antalya Diploması Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı da Ek Madde 20 kapsamına alındı.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Cumhuriyet Halk Partisi'nin söz konusu ek maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu kaydeden Ahmet Kıvanç, başvuru üzerine maddenin tümden iptal edildiği bilgisini verdi.

Kıvanç, ayrıca şunları kaydetti:

"AYM kararında, genç nüfusun kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamının artırılması amacıyla yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmış kişilerin bu kurumlarda çalışmasının yasaklandığı, söz konusu ek madde ile Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı’na istisna getirilmesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Başta Kızılay olmak üzere söz konusu dernek ve vakıflarda geçen yıldan bu yana EYT kapsamında emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden çok sayıda kişi bulunuyordu. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu kişiler ya emekli aylıklarını kestirerek çalışmaya devam edebilecekler ya da çalıştıkları dernek ve vakıflardan ayrılmak zorunda kalacaklar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.