EYT yasası bugün TBMM'de görüşülecek! Kimler faydalanabilecek?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) emekli olmasını sağlayacak düzenleme TBMM'de görüşülmeye başlıyor. EYT yasa taslağı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmüş ve 4 madde olarak kabul edilerek Genel Kurul'a sevk edilmişti.
Deprem sebebiyle verilen 21 günlük aranın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu bugün toplanıyor. Genel Kurul'un ilk gündem maddesi ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı olacak. Yasa tasarısının bugün görüşülüp yarın nihayete erdirilmesi bekleniyor
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te görüşülecek EYT yasa tasarısında ilişkin açıklamalarda bulundu. Elitaş, birinci gündemlerinin Emeklikte Yaşa Takılanlarla ilgili olduğunu söyledi.
Siyasi parti gruplarının destek vermesi halinde kısa sürede EYT'nin yasalaşacağını söyleyen Elitaş, “Dört maddelik kanun teklifi siyasi parti grupları katkı sağlarlarsa umuyorum, diliyorum ki kanun teklifin bitirebiliriz. Hemen geneli üzerinde yaptığımız görüşmelerde bunu değerlendirebiliriz. Kanun temel kanun olmadığından dört maddelik bir teklif olduğundan Genel Kurul’da görüşme süresi on saat. Eğer parti grupları dört veya beş parti grup önerisi verirse, iki saat zaman alır. Çarşamba günü nihayete erer." dedi.
TBMM yaşanan deprem felaketlerinin ardından 6 Şubat'ta 21 gün faaliyetlerine ara vermişti. Bu sebeple daha önce planlanan EYT yasası görüşmeleri de ertelendi.
KİMLER HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK?
TBMM Genel Kurulu gündemindeki kanun teklifi yasalaştığında, 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlayanlardan, çalışma statüsüne göre aşağıdaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler. Çalışma statülerine göre emeklilik koşulları şöyle:
SSK’lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.
SSK’lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.
BAĞ-KUR’lu kadınlar: 7200 prim günü.
BAĞ-KUR’lu erkekler: 9000 prim günü.
Emekli Sandığı’na tabi kadınlar: 7200 prim günü.
Emekli Sandığı’na tabi erkekler: 9000 prim günü.
Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan ancak yukarıdaki koşulları henüz tamamlamamış olanlar ise koşulları yerine getirdikleri tarihten itibaren emekli olmaya hak kazanacaklar.
DÜZENLEMEDE YAŞ SINIRI YOK
Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANINCA DİLEKÇE VERİLEBİLECEK
EYT yasası bu hafta TBMM’de kabul edilirse, Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olan kişiler emeklilik dilekçesi verebilecekler.
5510 Sayılı Kanun’a göre, 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki kişilerden emekli aylığı almaya hak kazananlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten sonraki ay başından itibaren aylık bağlanır.
4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişilerden hala görevde olanların aylıkları, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiği kesildiği tarihi takip eden ay başından başlatılır.
EYT’LİLERE AYLIK NE ZAMAN BAĞLANIR?
Memuriyetten istifa, ihraç vs gibi her ne şekilde olursa olsun ayrılmış ve daha sonra SSK ya da BAĞ-KUR gibi başka bir statüde çalışmamış olanlardan emeklilik koşullarını yerine getirmiş olanlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanıyor.
Buna göre, mart ayı içinde emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak.
Koşulları henüz yerine getirmemiş olan kişiler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.
KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK?
AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ortalama 8 bin 733 lira emekli aylığı alacağını açıklamıştı. Aydemir, “Ortalama aylık tutarı, SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 795 lira, BAĞ-KUR’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” demişti.
BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLECEKLER
Kanuna göre, emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100’er lira tutarında bayram ikramiyesi ödeniyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 21 Nisan’a rastladığından, mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, nisan ayında 1.100 lira bayram ikramiyesi de alacaklar.
EYT DÜZENLEMESİNE 'DEPREM' AYARI
EYT'yi beklerken depremde hayatını kaybedenler için de harekete geçildi. AK Parti kurmaylarına göre EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin aileleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek. EYT'liler gerekli prim gün sayısı ve yılı dolduran ancak yaşının dolmasını bekleyenlerden oluştuğu için herhangi bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın vefatın kesinleştirilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kuru'nda yapılacak işlemler sonucunda yasal hak sahiplerine emekli maaşı bağlanabilecek.
RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANARAK YASALAŞACAK
Genel Kurul’daki görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulması planlanan düzenlemenin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.