Evim yuvan olsun nedir, nasıl başvurabilirim?

Evim yuvan olsun nedir, nasıl başvurabilirim?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enkaz kaldırma işlemleri devam ederken insanların barınma konusunda neler yapacağı üzerine çalışmalar yapılıyordu. Bu bağlamda ‘evim yuvan olsun’ kampanyası ile bu sorunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen ve 11 şehrin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremin ardından enkaz kaldırma işlemleri devam ediyor. İnsanlar bazı illerde hala arama kurtarma çalışmalarına devam ederken bir yandan da depremle beraber evlerini kaybetmiş vatandaşların barınma sorunlarını çözmeye çalışıyor. Devletin ve milletin el ele vererek altından kalkmaya çalıştığı bu problem için ortaya yeni fikirler atılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda yeni bir kampanya başlatılarak depremzede vatandaşların maddi ve manevi herhangi bir sıkıntı yaşamadan bir yıl süreyle barınması hedefleniyor. İnsanlar ise ‘Evim Yuvan Olsun’ adlı bu kampanyayı merak ediyor. Peki, Evim Yuvan Olsun nedir? Nasıl başvurabilirim? Tüm detaylar haberimizde:

habererer-111.jpg

EVİM YUVAN OLSUN NEDİR?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok vatandaşımızın evi yıkılmış bazı vatandaşlarımızın ise evleri yıkılmasa da kullanılamaz hale gelmişti. Geçici barınma noktasında hemen çadır ve konteyner kentler kurulsa da yeni yapılacak olan evlerin bir yıl gibi uzun bir süre alacağı için daha rahat ve daha konforlu yerlere ihtiyaç duyuldu. Bu kapsamda ‘Evim Yuvan Olsun’ adı verilerek bir kampanya başlatıldı. Vatandaşlar boşta olan evlerinin bedelsiz olarak veya cüzi bir miktar karşılığında 3 ay ya da 1 yıl süreyle depremzede vatandaşlara açması amaçlanıyor.

Konu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şöyle söyledi: “İlk günden itibaren devletimiz bütün imkânlarıyla sahada. Vatandaşlarımız da bu mücadeleye nasıl destek veririz diye devletinin yanında. Devlet millet el ele bu mücadeleyi verirken böyle bir organizasyon gündeme geldi. Vatandaşlarımız "Senede 15 gün kullandığım evim var, yazlığım var kullanmıyorum, bağ evim var kullanmıyorum; bu evlerimizi afetzedelere nasıl açabiliriz" diyerek talepte bulundu. Biz de böyle bir projeyi başlatmış olduk. Evini ücretsiz ya da cüzi bir kira ile açmak isteyen vatandaşlarla afetzede vatandaşlarımızı buluşturmuş oluyoruz. Burada evini bedelsiz olarak en az 3 ay süreyle vermek isteyen ya da 1 yıl süreyle kiraya vermek isteyen kişiler oluşturduğumuz platformdan girerek evlerinin özelliklerini giriyorlar.”

EVİM YUVAN OLSUNA NASIL BAŞVURABİLİRİM?

Evi boşta olan, kiracısı olmayan ya da eşyalı olmasına rağmen kullanılmayan evlerin sahipleri diledikleri takdirde bu kampanyaya katılarak depremzedelere yardımcı olabiliyor. İlgili internet sitesine girerek evlerinin özelliğini giren vatandaşlar kaymakamlıklar tarafından belirlenecek misafirler için evini tanıtmış oluyor. Ev başvurusu yapıldıktan sonra kampanya ortakları Emlakjet, Hepsiemlak ve Sahibinden.com evleri inceleyip kaymakamlıklara bilgi veriyor. Kaymakamlıklardan gelen yetkililer evleri gezerek uygunluk onayını verdikten sonra ev sahibi ile en az 3 ay süre ile taahhüt alınıyor. Sonra belirlenen depremzedeler kaymakamlıklarca bu evlere yerleştiriliyor.

Öncelikli grup olan yaşlı, engelli veya dezavantajlı bireyler ve daha sonrasında genel afetzedeler belirlenen süre boyunca bu evlerde kalabiliyor. Evlere herhangi bir hasar verilmesi kapsamında evler kaymakamlıklarca sigortalanıyor. Süre bitince de evler ev sahiplerine yeniden teslim edilmiş oluyor. Ayrıca yapılacak olan sözleşme süresince depremzedelerden bir yükü daha alabilmek adına konutun; elektrik, su ve doğalgaz giderleri de kaymakamlıklar tarafından karşılanıyor.

Evim Yuvan Olsun'a başvurmak için tıklayınız.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.