Evde sirke yapmanın püf noktaları: İşte probiyotik sirke tarifi

Evde sirke yapmanın püf noktaları: İşte probiyotik sirke tarifi

En yoğun probiyotik kaynaklarından biri olan sirkeyi evde doğal yöntemlerle hazırlamanız mümkün. Salatalarınıza katacağınız, turşu kurarken kullanacağınız üzüm sirkesinin yapımı ve püf noktaları haberimizde…

Çağımızda değişen beslenme alışkanlıkları ile beraber probiyotik içeren gıdaların tüketimi de arttı. Bu da beraberinde doğal gıdalara olan ilgiyi getirdi. Sağlıklı yaşam sürmek isteyen bireyler evde kolaylıkla yapabilecekleri ürünleri tercih ediyor. Evde doğal yöntemlerle hazırlanan probiyotik sirkede bunlardan bir tanesi. Yapısı itibariyle en iyi probiyotik kaynaklarından biri olan, sindirim sistemini destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren üzüm sirkesini evde doğal yöntemlerle hazırlayabilirsiniz. İşte, salatalarınıza katacağınız, turşu kurarken kullanacağınız üzüm sirkesi için gerekli malzemeler ve 9 adımda hazırlanışı…

sirke.jpg

SİRKE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

2 kg kokulu kırmızı üzüm

2-3 yemek kaşığı çiçek balı

3 litrelik cam kavanoz

sirrke.jpg

9 ADIMDA HAZIRLANIŞI

  • İlk önce üzümleri iyice yıkayın ve ardından derin bir kâse içeresinde iyice ezin.
  • Daha sonra ezmiş olduğunuz üzümleri cam kavanozun içerine koyun. Bu işlemi yaparken kavanozun üst kısmında yaklaşık bir karış taşma payı kalmasına özen gösterin.
  • Ardından üzerine balı ilave edip karıştırın.
  • Bunların ardından kavanozun ağız kısmını bir tülbent ile hava alacak şekilde kapatarak, evin güneş alan yerine koyun.
  • İlk 2 hafta ortalama 2 ila 3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatarak beklemeye bırakın.
  • Ortalama 1 veya 1 buçuk ay sonra sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar olacak. Bu, sirkenizin fermantasyon sürecinin başladığı anlamına gelmektedir. sirkenin bu noktaya gelmesinin ardından üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz bir tülbentten ya da ince delikli bir kevgirden ilk süzme işlemini yapın.
  • 8 ila 10 hafta sonra sirkenizin dibinde tortular oluşacak. Tekrar temiz bir tülbent bezden sirkenizi süzün.
  • Sirkenizi 4 ila 6 hafta daha dinlendirin. Daha sonra süzme işlemini tekrar edin. Bu işlem sirkenin tadı damak tadınıza uygun olacak şekilde 3 ila 6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi ortalama 4 ila 6 ayda olur.
  • En son süzme işleminden sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.

zum-sirkesi.jpg

SİRKENİN PÜF NOKTASI

  1. Sirke yapımında kullanacağınız üzümü alırken tarım ilacı sıkılmamış, doğal, egzoz gazı olmayan ve yol kenarlarından uzak bölgede yetiştirilmiş olan üzümleri tercih edin.
  2. Üzüm sirkesini, bal ilave etmeden daha uzun süre bekleyerek fermente etmeniz mümkündür.
  3. Hazırlayacağınız sirkeyi kesinlikle plastik kaplara kurmayın. Fermente bir ürün olduğu için mayalanma sırasında plastikteki zararlı kimyasallar sirkenize geçebilir. Cam veya ahşap fıçı kullanımı daha sağlıklı olacaktır.
  4. Üzüm sirkesini kurarken su katmadığımız için asit derecesi yüksek, sert bir sirke olacaktır. Bunu yumuşatmak isterseniz, sirke hazır hale geldikten sonra içerisine 1-2 su bardağı su ilave ederek 2-3 hafta daha bekletebilirler.

Kaynak:RÜVEYDA ASLIİPEK / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.