Et Fiyatlarındaki Yükselişin Nedeni Ne?

Et Fiyatlarındaki Yükselişin Nedeni Ne?

Et fiyatlarındaki yükselişin nedeni konusunda Veteriner Hekimler Derneği’nden çarpıcı bir değerlendirme geldi: “Şap hastalığının da etkisi oldu fakat et fiyatlarındaki yükselişin asıl sebebi hayvancılıkta uygulanan politikalardır.”

Et fiyatlarındaki aşırı artışın nedenleri konusunda ilgililerden yeni yeni değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Kırmızı et fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 60’ın üzerinde artış yaşandı. Kırmızı et kadar olmasa da beyaz et fiyatlarında da artışlar yaşanıyor. Zamlar nedeniyle etin kilosu ne kadar sorusunun cevabı sürekli güncelleniyor. Peki et fiyatlarındaki yükselişin nedeni ne? Bu konuda Veteriner Hekimler Derneği’nden dikkat çeken bir açıklama geldi.

ŞAP DA ETKİLİ FAKAT ASIL SEBEP…

Dernek Genel Başkan Yardımcısı Uzman Veteriner Hekim Elif Çetin, “Et fiyatlarındaki artışa şap hastalığından kaynaklı hareket kısıtlamasının etkisi olmuştur fakat asıl et fiyatlarındaki yükselişin sebebi hayvancılıkta uygulanan politikalardır” dedi.

Şap hastalığının kontrol altına alındığını ve bayram sonu itibarıyla bölgeler arası hayvan geçiş yasağının da kaldırılacağını tahmin ettiğini söyleyen Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Uzman Veteriner Hekim Elif Çetin, “Şap hastalığı yaklaşık 2 aydır gündemimizde. Ancak şu anda kontrol altına alındı diyebiliriz. Kişisel görüşüm bayram sonu uygulanan hayvan hareket kısıtının kalkacağı yönünde. Et fiyatlarına elbette hareket kısıtlamasından dolayı mutlaka etkisi olmuştur fakat asıl et fiyatlarındaki yükselişin sebebi hayvancılıkta uygulanan politikalardır. Küçük sorunların göz ardı edilerek bugün çözülemeyecek bir hal alması etin fiyatlarındaki artışın ana sebebi” diye konuştu.

"ET VE CANLI HAYVAN İTHALATI YANLIŞ"

Elif Çetin şap hastalığından ziyade yanlış politikalar sonucu et fiyatlarının artığını savunarak, şunları kaydetti: “Var olan hayvan varlığını değerlendirmek yerine ithal et ve besilik hayvan getirilmesi hatalı politikaların başında geliyor. Yetiştiricinin önünü görememesi. Destekleme ödemeleri ne yazık ki zamanında yapılmıyor. Hatta ne kadar ödeme alacağını yani destek alacağını dahi öngöremiyor. Ayrıca mazot ve gübre üzerindeki enflasyon baskısı gibi hatalar da yetiştiriciyi küçülmeye zorluyor. Küçülme politikası uygulayan yetiştiriciler 30 hayvanı varsa 20 hayvana düşürdü. Sadece bu dişi olarak değil erkek hayvanlarda zamanında önce kesime yollandı. Bir dişiinin kesilmesi demek yarım dananın da kesilmesi anlamına geliyor. Bir dişi hayvan 22 aylık olduğunda gebe kalmış olur ve 9 ay sonra da doğum yapar. Dolayısı ile erken kesime giden bir inek aynı zamanda bir dana kaybı anlamına da geliyor. Biz bu erken kesimlerle de çok hayvan kaybettik. Bunun gibi sorunların neticesinde şu anki et fiyatlarına ulaştık. Yani şap aslında fiyat artışındaki ana etken değil. Son gelen zamlarda bu politikalardan bağımsız sadece şap hastalığından kaynaklı değil.”

BESİCİLERİN YAŞ ORTALAMASI 57’YE YÜKSELDİ

Veteriner Hekimler Derneği başkan yardımcısı Elif Çetin, hayvancılıkta bir diğer sorunun ise gençlerin üretim ve yetiştirme işinden kopmasını gösterdi. Besicilerin yaş ortalamasının 57’ye yükseldiğini ifade eden Çetin “Gençler artık bu işten bir gelecek görmediği için besicilik yapmıyor. Yaşı ilerleyen besiciler ise hayvan sayısını azaltarak besicilik yapıyor. Çünkü yaşı ilerlediği için çok fazla hayvanla baş edemiyor. Burada asıl sorun dediğim gibi gençleri besiciliğe çekebilmek. Üretime dahil edebilmek. Bunun da yolu yine teşviklerden geçiyor” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.