Esnafın e-ticaret sitelerinin komisyonlarına düzenleme talebi var

Esnafın e-ticaret sitelerinin komisyonlarına düzenleme talebi var

Pandemi ile yaygınlaşan e-ticaret sitelerinde artan komisyonlar esnafın belini büküyor. İşletmeci Hüseyin Özçelik, “Fiyatlar artınca müşterimiz azalıyor. İşin sonunda yine biz kayba uğruyoruz. Komisyonlar acilen düzenlenmeli” dedi.

Pandemi ile ülkemizde yaygınlaşan E- ticaret siteleri, yemek ve gıda sektöründe vatandaşa büyük kolaylıklar sağlıyor. Müşteriye kolaylık sağlayan e-ticaret sitelerinde son zamanlarda artan komisyonlar ise esnafın belini büküyor. Kurye paraları ile yaklaşık yüzde 30’ları bulan E- ticaret komisyonları, esnafın kârını neredeyse yarı yarıdan fazla düşürüyor. Hamamönü’nde 18 yıldır restoran işletmeciliği yapan Esnaf Hüseyin Özçelik ile konunun ayrıntılarını konuştuk. Özçelik, “E- ticaret sitelerinin komisyonları çok yüksek seviyelere geldi. Esnaf olarak bu komisyonların düzenlenmesini ve makul seviyelere düşürülmesini istiyoruz. Fiyatlar artınca müşterimiz azalıyor. İşin sonunda yine biz kayba uğruyoruz. Esnaf olarak kullandığımız bu sitelerin komisyonları nereden bakarsanız yüzde 37’leri buluyor. Komisyonlar acilen düzenlenmeli” ifadelerini kullandı.

2021-ocak-aa-23450446.jpg

“YÜZDE 15 KARIMIZ OLUYOR”

İşletme sahibi Hüseyin Özçelik, “Biz esnaf olarak geçimimizi sağlamak ve ticaretimizi devam ettirmek için bu oranları menü fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz. Fiyatlar artınca müşterimiz azalıyor. İşin sonunda yine biz kayba uğruyoruz. Kullandığımız e- ticaret siteleri pandemi döneminde işimizi gördü. İnsanlar evlerinden çıkamadığı için bu siteler üzerinden onlara ulaşmamız kolaylaştı. Şuan aynı şeyi söyleyemem. Vatandaşlar yemeği yerinde yemeyi daha çok tercih ediyor. Şuan bu siteler bize parasal anlamda değil de çevre ve reklam anlamında katkı sağlıyor. Maddi olarak oralardan yaptığımız satışlarda çok cüzi bir karımız oluyor fakat emeğin karşılığını alamıyoruz. E-ticaret sitelerinden yaptığımız satışlarda yüzde 15 anca karımız oluyor” dedi.

whatsapp-image-2022-12-20-at-10-55-45.jpeg

“MÜŞTERİ TERCİHLERİ DEĞİŞTİ”

Özçelik, “Esnaf şuan paketleme, ambalaj maliyetlerinin de artmasıyla paket servisten çok bir kazanç sağlayamıyor. Müşteri yemeği dükkânda yediğinde kârımız yüzde 40’ları buluyor. Bu kâr paket servislerde anca yüzde 15 oluyor. Esnaf olarak paket servisi ve bu e-ticaret sitelerindeki satışlarımızda iş dönsün, çevre ve reklam olsun diye yapıyoruz. Zaten bakıldığında pandemi sonrası müşteri tercihi de yemeği yerinde yemekten yana oluyor” şeklinde konuştu.
22222-9.jpg

“YÜKSEK KOMİSYONLAR ESNAFA EZİYOR”

Ankara Hamburger, Pizza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu ise esnafı mağdur eden konu ile ilgili açıklamalarını söyle dile getirdi. Başkan Kesinbaşoğlu, "Alışveriş sitelerinin yüksek komisyon oranları, bize zarar ettiriyor. Günümüzde e-ticaret çok hızlı gelişmekte ve genel ticaret içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Perakende e-ticaret pazarında hâkimiyetini her geçen gün arttıran büyük iş modelleri ve firmaların gıda sektörüne de girmesi mevcut potansiyele bir taraftan pozitif katkı sağlarken, diğer taraftan ise yüksek komisyon bedelleri esnafımızın en çok şikâyet ettiği konuların başında gelmektedir. E-ticaret siteleri, satılan ürün başına yüzde 18-20, bazı ürünlerde ise daha fazla komisyon alıyor” dedi.

kurye.jpg

“YÜZDE 5 KAR İLE ÇALIŞAN ESNAFIMIZ VAR”

Kesinbaşoğlu; “Firmalar, reklam bedeli ve diğer kesintiler de yansıtılıyor. Yüksek komisyon bedeli ve yerli, yersiz kesintilere razı olmak zorunda kalan esnafımız ise bu bedeli ürünlere ister istemez yansıtmak zorunda kalıyor. Yüksek komisyon oranları esnafın belini büküyor. Yüzde 10, yüzde 5 kar marjı ile çalışan esnafımız var. Kar oranı devamlı düşüyor. Esnaf fiyat artışı yapmak istemiyor, zam yaparsa bu sefer tüketiciyle karşı karşıya geliyor. Neticede müşteri memnuniyeti, sadakati git gide azalıyor. Bir üyem, ‘karşımdaki müşteri telefonla e-ticaret üzerinden yemek siparişi veriyor’ diyor. Müşteriye cazip kampanyalar yapılıyor, ama bu kampanyalar bizim esnafın sırtından yapılıyor. Diğer taraftan da haliyle son aylarda ülkemizde yaşanan yüksek fiyat artışlarının bir nedeni olarak da e-ticaret firmaları tarafından, satıcı firmalardan alınan yüksek komisyon oranları gösteriliyor." diye konuştu.

Faruk Gökyurt/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.