Ülkenin kuzeyindeki Sulawesi Adası'nda, Palu Körfezi'nin 27 kilometre kuzeyinde 28 Eylül'de ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre 7,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.
Endonezya Orta Sulawesi Askeri Komutanlığı Bilgi Başkanı Muh Thohir, 28 Eylül'de meydana gelen deprem ve tsunamide şu ana kadar bin 944 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Thohir, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Ülkenin kuzeyindeki Sulawesi Adası'nda, Palu Körfezi'nin 27 kilometre kuzeyinde 28 Eylül cuma günü ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre 7,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.
Yerel kaynaklar, depremin şiddetini 7,4 olarak açıklamıştı.
Depremin ardından Dongala ve Palu kentlerini, yüksekliği 3 ila 6 metreye ulaşan tsunami dalgaları vurmuştu.
Endonezya'da Lombok Adası'nda temmuz sonu ve ağustos ayında 6,3 ve 6,9 ile 7 büyüklüğünde depremler yaşanmış, 450 binden fazla kişiyi etkileyen depremlerde 563 kişi hayatını kaybetmişti.
"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucu bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi ölmüştü.
Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho da 2 bin 600'den fazla yaralının hastanelerde tedavi altına alındığını duyurdu.
67 bin ev ve 3 bine yakın okulun hasar gördüğünü belirten BNPB, yaklaşık 63 bin kişinin çadırlarda kaldığını kaydetti.
Tsunami ve depremin şimdiye kadar 658 milyon dolarlık hasara yol açtığı açıklandı.
Palu ve Dongala’da arama kurtarma çalışmalarına 7 binden fazla polis ve asker katılıyor.
Öte yandan Hukuk ve İnsan Hakları Bakanlığı yetkilisi Liberti Sitinjak, afet bölgesindeki hapishanelerde bulunan bin 425 mahkumdan bin 31'inin kaçtığını açıkladı. Sadece 394 mahkumun nerede olduklarını polise bildirdiğini kaydeden Sitinjak, diğer mahkumlara da bulundukları yeri polise bildirmeleri çağrısında bulundu.
Depremzedeler tüm dünyadan gelen yardımları alabilmek için sıra bekliyor.
Endonezya'daki depremzedelere Türkiye de yardım etti.
Depremin ardından Dongala ve Palu kentlerini tsunami vurmuştu.
Endonezya’da depremin yıkıcı olduğu bölgede yaşayan halk, yaşadıkları anları "İnsanlar sanki toprak içinde yüzüyor gibiydi. Kıyametin koptuğunu düşündük." sözleriyle anlattı.
Sulawesi Adası’nda 28 Eylül’de meydana gelen depremde, tahribatın büyük olduğu Palu’ya bağlı Balaroa bölgesinde bin 750’ye yakın ev yıkıma uğrarken, bölgedeki halk yaşadıkları korku dolu anların "dehşet verici" olduğunu söyledi.
İnsanlar kıyı şeritlerini terkederek dev Tsunami dalgalarından kaçmaya çalışıyor.
Deprem bölgesinden uzaklaşmak için herhangi bir aracı olmayan çaresiz insanlar otostop çekerek çaresizce felaket bölgesinden uzaklaşmaya çalışıyor.
Balaroa’da hala enkaz altında olanları arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgenin çöküşüne tanıklık eden 43 yaşındaki Ömer Mahmut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘’Deprem çok şiddetliydi. İlk anda çok kötü sallandık. Haraket etmek zordu. Evdeki eşyalar sallanmaya ve düşmeye başladı.’’ dedi.
Deprem anında eşi ve 3 çocuğuyla kendilerini dışarıya zor attıklarını söyleyen Ömer, ‘’Evimin önüne çıktıktan kısa süre sonra hemen aşağıda bulunan evlerin toplu halde haraket etmeye başladığını gördüm. Evler çökerken bir yandan birbirlerine çarpıyor ve üst üste geçiyordu. Yollar çökerek çatlamaya başladı. İnsanlar çığlık atıyordu.’’ diye konuştu.
Yerin dalga gibi haraket ettiğini belirten Ömer yaşadıklarını şöyle aktardı:
‘’Çökme esnasında insanlar kaçışmaya çalışıyordu. O anda gördüğüm bir kişi evinin toprak altına çöküşü sırasında yukarı tırmanmaya çalıştı ancak başarılı olamadı eviyle birlikte toprağın içine gömüldü. Evler haraket ediyordu bazı insanlar sanki toprak içinde yüzüyor gibiydi. Elektrik tellerinden de kıvılcımlar çıkıyordu. Elimizden hiçbir şey gelmedi. Toprak sanki her şeyi yutuyordu. Kıyametin koptuğunu düşündük.’’
Çöken evlerin içinde yaşayan 10 arkadaşından da haber alamadığını anlatan Ömer, insanların toplandığı bazı yerlere baktığını ve telefonlarını aradığını ancak hiçbir şekilde onlara ulaşamadığını ifade etti.
Ömer, "Deprem öncesi akşam namazına yakındı. Abdest aldım. Ancak küçük çocuğum ağlıyordu. Onunla ilgilenirken kucağıma aldığım anda deprem başladı. Şu an yıkıntıların içinde olan camiye gidecektim. Gitseydim ne olurdu bilmiyorum ancak sanki kızım bir şey hissetmiş gibi bana engel oldu.’’ şeklinde konuştu.
Balaroa’da toplu yıkımın yaşandığı yerlere tanıklık eden 69 yaşındaki Arbain Sabri de deprem olduğunda insanların canlarını kurtarmaya çalıştığını ve evlerin bir anda yerin içine geçmeye başladığını kaydetti.
Bir kişinin çöken evlerin çatılarından atlayarak çökmeye başlayan alandan kurtulduğunu gördüğünü aktaran Arbain, gördüğü diğer bir kişinin ise evinin kapısının önüne çıktığında çoktan çöküntü içinde olduğunu ve yukarı tırmanmaya çalışsa da yıkıntı içinde kaldığını dile getirdi.
Sulawesi Adası’nda meydana gelen depremde yaklaşık 66 bin ev zarar görürken, Palu’da Balaroa, Petobo ve Jono oge bölgelerinde toplu halde büyük yıkımlar oluştu.
Öte yandan uzmanlar, Balaroa, Petobo ve Jono Oge’de yaşanan büyük yıkımlara arazi zeminlerindeki sıvılaşmanın ve buna bağlı olarak yerin taşıma gücünü kaybetmesinin etkili olduğunu belirtiyor.