En etkili Cuma duaları hangileri? Cuma günleri hangi dualar edilebilir? Cumalık ne demek?
Cuma günleri nasıl değerlendirilmeli? Kur’an-ı Kerim’den hangi sureler okunmalı? En etkili Cuma duaları hangileri? Cuma günleri hangi dualar edilmeli? Cumalık ne demektir?
İnancımızda Cuma günlerinin farklı bir yeri vardır. Zira Hristiyanlar için Pazar, Yahudiler için Cumartesi Müslümanlar için de Cuma günü kutsal kabul edilir.
Kur’an-ı Kerim’de Cuma gününün faziletine dair pek çok ayeti kerime vardır. Surelerden birisine de Cuma suresi adı verilmiştir. Asrı Saadet döneminde Müslümanlar Cuma günü çalışmazlar bu hayırlı mübarek günü aile, eş, dost ve akrabalarına ayırırlar, topluca Cuma namazını eda ederlerdi. Özellikle Cuma namazı vakti ne iş yapılıyorsa öylece bırakılır, camiye gidilip Cuma namazı eda edilir, namazdan sonra karşılıklı tebrikleşme yapılırdı.
Osmanlı döneminde ise Yavuz Sultan Selim Han’dan itibaren aynı zamanda halife konumunda bulunan Padişahlar Topkapı Sarayı’nda Cuma selamlığı düzenlerdi.
Peki günümüz şartlarında Cuma günleri nasıl değerlendirilmeli? Kur’an-ı Kerim’den hangi sureler okunmalı? En etkili Cuma duaları hangileri? Cuma günleri hangi dualar edilmeli? Cumalık ne demek?
İşte cevabı:
Cuma gününün nasıl değerlendirilmesi gerektiğini sizler için derledik:
VAZGEÇİLMEYEN GELENEK CUMALIK
Müslümanlar için Cuma gününe hazırlık Perşembe gününden başlar. Anadolu’da pek çok aile Perşembe günü, güneş batmadan bir ihtiyaç sahibine yardımda bulunur. Hala devam ettirilen bu güzel gelenek her hafta devam ettirilir. Yapılan bu yardıma da “Cumalık” adı verilir. “Cumalık” daha Çarşamba gününden belirlenmiştir. Vaktin ve her günün önemini bilen insanımız Perşembe akşamı duaya ağırlık verir. Keza Cuma sabahı da aynı şekilde devam edilir. Kur’an-ı Kerim okunur, Allah’ın (cc) kainatı yüzü suyu hürmetine yarattığı Peygamber Efendimize salavatlar getirilir.
Geçmişte mürşid-i kamil denilecek önemli zatların Cuma günlerinde Kur’an-ı Kerim’den Kehf Suresi’nin okunmasının çok faziletli olduğuna dair beyanları vardır. Cuma’dan Cuma’ya okunacak Kehf Suresi’nin aradaki bir haftayı bereketlendireceği, nurlandıracağı, faziletli kılacağı, kazadan beladan esirgeyeceği nakledilmektedir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in kalbi olarak addedilen Yasin-i Şerif ile bu hayırlı günün adını taşıyan Cuma surelerinin okunarak ahirete intikal eden yakınların, peygamberlerin, şehitlerin, ecdadın ve bu dünyada hala tasarrufları devam eden muhterem zatların ruhlarına bağışta bulunmak önemlidir.
Cuma günleri Kur’an-ı Kerim’den okunacak Duhan, Fetih, Rahman, Vakıa ve Tahrim Surelerinin çok faziletli olduğu aktarılmaktadır.
CUMA GÜNÜ KABİR VE TÜRBE ZİYARETİ
Eğer mümkünse yakınların defnedildiği mezarlık ile muhterem zatların türbeleri Cuma günü ziyaret edilmeli ruhlarına Fatiha-ı Şerif okunmalıdır.
Cuma günü yapılacak olan duaya gelince…
Yine Kur’an-ı Kerim ayetlerinden müteşekkil olan; Allahümmeftah aleyna ebvabe rahmetike ve yessir Aaeyna hazaineke ve fazlike ve keremike ya ekremel ekremin. Anlamı: Allah’ım bize hayır kapılarını aç. Ey kerimlerin en kerimi hüznü ve kederi bizden gider. (Amin) Bilindiği üzere Cenab-ı Allah’ın sayısız ismi mevcuttur. O’ndan bir şey istenileceği vakit Allah (cc) isimleriyle niyazda bulunmanın ehven olduğu bildirilmektedir.
Eğer bir insan sıkıntıda ve bu durumdan kurtulmak istiyorsa; Cenab-ı Allah’ın “değiştiren” anlamındaki “Muhavvil” ismiyle dua etmek daha faziletli olduğu kaydedilmektedir. İşte bu hususta şu dua tavsiye edilmektedir: “Ey hal ve durumları halden hale çeviren muhavvil; halimizi en güzel hale çevir” (Amin)
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.