Emeklilik sistemi değişecek: Yeni detayları belli oldu

Emeklilik sistemi değişecek: Yeni detayları belli oldu

Daha önce açıklanan emeklilik sisteminin değişeceği haberlerinin yeni detayları belli oldu. 2025 yılının sonuna kadar yapılması planlanan değişikliklerle emeklilik sitemi yeni bir modele kavuşacak. İşte yeni sistemin detayları:

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni sistem emeklilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde artıracak. Emekli maaşlarında prim gün sayısı yerine, çalışanların kariyer boyunca elde ettikleri toplam gelir esas alınacak. Bu sayede, emekli maaşları ortalama yüzde 50 oranında artış gösterecek.

ÇALIŞMA HAYATINDA ESNEKLİK

Yeni düzenlemeyle birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak düşürülecek. Yeni Şafak Gazetesi'nin aktardığı bilgilere göre; dadınlar için 55, erkekler için 60 yaş sınırı getirilecek. Ancak, isteyenler daha uzun süre çalışarak emekli maaşlarını artırma şansına sahip olacak. Part-time çalışma imkanları genişletilerek, emeklilerin iş hayatına katılımı teşvik edilecek.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GÜÇLENİYOR

Mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yerini alacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlar için adeta ikinci bir emekli maaşı niteliğinde olacak. İşverenlerin katkı payları artırılacak ve devlet desteği genişletilecek. Bu sayede, emekliler iki ayrı kaynaktan gelir elde edebilecek.

SOSYAL YARDIMLAR KİŞİSELLEŞTİRİLİYOR

Yeni sistemde, dar gelirli emeklilere yönelik sosyal yardımlar artırılacak ve kişiselleştirilecek. Gıda, ulaşım, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlar için özel destek paketleri sunulacak. Ayrıca, emeklilere özel indirimli alışveriş kartları ve ücretsiz kültür-sanat etkinlikleri gibi ayrıcalıklar sağlanacak.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYİLEŞTİRME

Emeklilere sunulan sağlık hizmetlerinde de önemli iyileştirmeler yapılacak. Özel hastanelerde ücretsiz muayene imkanı, evde bakım hizmetleri ve psikolojik destek programları gibi yenilikler hayata geçirilecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.