Emeklilik sistemi değişecek mi?
En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL olması kararının meclise gelmesi beklenirken emeklilik sistemi üzerine yeni bir iddia gündeme geldi. Son olarak 2008 yılında değişen emeklilik sisteminin yenilenmesi tartışılmaya başlandı.
Emekli maaşlarında köklü değişiklikler gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onayladığı yeni çalışmada, 2008 öncesi ve sonrasını kapsayacak şekilde emekli aylığı bağlama oranları ve güncelleme katsayılarının yeniden belirlenmesi hedefleniyor. Bu, tüm emeklilerin kök aylıklarında artış anlamına geliyor. HaberTürk yazarı Ahmet Kıvanç gündemdeki bu tartışmaları değerlendirdi.
İHTİYAÇ NEREDEN DOĞDU?
Kıvanç “Tartışması gündeme gelen emeklilikte yeni düzenlemenin 2008'den beri değişmeyen sistem, emekliler ve çalışanlar arasında dengesizlik nedeniyle yapılacağı konuşulmaya başlandı. Öte yandan en düşük emekli aylığı uygulamasının enflasyona ayak uyduramaması, emeklilerin geçim sıkıntısı çekmesi ve EYT'lilerin (8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar) hala emekli olamaması emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yaşanması gerektiğini ortaya koydu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığında emeklilik reformu için yoğun bir şekilde çalışılıyor. Önümüzdeki dönemlerde enflasyonun düşmesi ve bütçe disiplininin sağlanması ile birlikte emekli maaşlarında ve sistemde önemli değişiklikler yapılması bekleniyor” dedi.
DÜZENLEME NASIL OLACAK?
Mevcut tüm emeklilerin kök aylıklarında artış sağlayacak düzenlemenin hayata geçirilmesi, enflasyon programı ve bütçe gibi unsurlar göz önüne alındığında yeni düzenlemenin birkaç yılı bulabileceğini belirten Ahmet Kıvanç, “En acil düzenleme ihtiyacı ise en düşük emekli aylığı alanlar için. Bu durumdaki emekliler için 6 ayda bir maaş artışı yerine, tek geçim kaynağı emekli aylığı olanlar için özel bir sosyal yardım programı üzerinde çalışılıyor. Almanya modelinde olduğu gibi, kira yardımı ve düzenli yardımlar içeren bu sistemin yasal çerçevesi oluşturulacak” ifadelerini kullandı.
EYT DÜZENLEMESİ
8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar için yaş şartı kalkarken, 8 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecek. 30 Nisan 2008'den sonra sigortalı olanlar ise 2035'e kadar gerekli prim günlerini tamamladıklarında emekli olabilecek. 2035'ten sonra prim günlerini tamamlayanların emeklilik yaşı kademeli olarak artacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.