Elmadağ Tirit Ekmeği’ne yoğun ilgi: 2’nci tandırı yaktırdı
Elmadağ Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen ve ilçenin turizmi ve ekonomisine büyük katkı sağlayan Yöresel Tandır Evi’nde Elmadağ Tirit ekmeği başta olmak üzere birçok yöresel ürün satışa sunuluyor.
Elmadağ Belediyesi Yöresel Tandır Evi Sorumlusu Tuğba Aşkın, Elmadağ Belediyesi tarafından yeni faaliyete geçirilen Yöresel Tandır Evi ve Elmadağ’ın coğrafi tescil işaretli ürünü Tirit ekmeği hakkında bilgi verdi. Elmadağ’ın yöresel kadınlarının sabah erken saatlerde yaktıkları tandırda pişirdikleri Tirit ekmeği ve diğer ürünlerin yoğun ilgi gördüğünü belirten Tuğba Aşkın, “Kendi ekmeğimizi tanıtmak, diğer bölgelerde yayılmasını sağlamak istiyoruz. Sadece ekmek değil diğer işaretli ürünler içinde bu çalışmalar var” diye konuştu.
“GELİR KAPISI OLUYOR”
Elmadağ Belediyesi Yöresel Tandır Evi Sorumlusu Tuğba Aşkın Yöresel Tandır Evi’nin yaklaşık 2 aydır faaliyette olduğunu ve çalışmaların içinde yer aldığını belirterek, “Çok fazla talep görüyor. Burada tandır ekmeğimiz var. Haftanın 2 günü ulavaş dediğimiz içli pidemiz var. Patatesli ve kıymalı olarak 2 çeşit. Pazartesi ve Cuma günleri onları yapıyoruz. Bunlar Elmadağ’ın eskiden beri yapılan ekmeği. Elmadağ’ın yemeklerinde ekmeklerimiz bunların hammaddesidir. Bu ekmek olmazsa onlar olmaz. Burada aynı zamanda Elmadağ’ın kendi köylerinden gelen ürünler de bulunuyor. Erişte olsun, salça, nane, adaçayı hepsi köylerden geliyor. Bununla birlikte burada Elmadağ’ımızın kadınları dönüşümlü olarak çalışıyor. Dar gelirli kadınlarımız burada çalışarak kendilerine maddi olarak kazanç sağlamış oluyor. Kendi evlerinin ihtiyaçlarını almış oluyorlar böylece. Kadınlarımız aynı zamanda eskiden beri bu işi yaptıkları için deneyimli insanlar. Güzel ekmek çıkartıyorlar. Hem ekmeğimizi tanıtıyoruz, bu ekmeğin nasıl olduğunu, bu ekmeğin nelerde kullanıldığını daha farklı neler yapılır bunları anlatıyoruz hem de onlar için ayrı ekmek yapıyoruz. Aynı zamanda bunların bunun satışını da sağlıyoruz. Diğer ürünlerimize de bakıp satın alabilirler. Bunları Başkan Adem Barış Aşkın’da satın alıyor. Gelirleri de Elmadağ’da geliri olmayan, burs alan öğrencilerimize sağlanacak” dedi.
“YAYILMASINI İSTİYORUZ”
Aşkın, sözlerini Elmadağ’ın coğrafi tescil işaretli ürünü Tirit ekmeği ve diğer yöresel hakkında çalışmalardan bahsederek sürdürdü; “Bunu tanıtmak için diğer marketlerle görüşmelerimiz, çalışmalarımız sürüyor. Bir Beypazarı kurusu olsun diye başkanımız da bunun için uğraşıyor. Bizim de isteğimiz bu. Kendi ekmeğimizi tanıtmak, diğer bölgelerde yayılmasını sağlamak istiyoruz. Sadece ekmek değil diğer işaretli ürünler için de bu çalışmalar var. Bu bizim başkanımızla birlikte yürütüldü. Daha önce hiç böyle çalışmalar olmamıştı. Elmadağ’ımızı tanıtmak için ekmeğimiz olsun diğer ürünlerimiz olsun, hepsini öne çıkartmak ve Elmadağ’ımızı daha ileriye götürmek için yapılan birçok çalışma var.”
TALEP ÇOK FAZLA
Elmadağ Tirit ekmeğinin yapılışı hakkında da bilgi veren Tuğba Aşkın, “Bu tirit ekmeği maya tuz ve undan oluşur. Bir de esmer bir un var. Unla birlikte katılıyor. Teyzelerimiz ılık suyla yoğuruyor. O biraz mayasını alıyor. Çünkü ekşimesi gerekiyor. Bir yarım saat 40 dakika dinlendikten sonra o aşamada tandırı yakıyorlar. Tandırın oturması deriz bu kısma. Yani odunu bitip köz olma seviyesine geldiğinde içine tenike diyorlar. Onları koyuyorlar. O arada ekmek hamuru mayalanmış oluyor. Buna şekil verip tandıra vuruyorlar. Bu da 40-45 dakikada pişiyor. Tandır ekmeği tamamen bundan ibaret. Buradan çıktıktan sonra 2-3 gün içinde bayatlamaya başlar. Bayatladıktan sonra doğranır. Hem de bu aşamada doğranması kolay olur. Kare kare şekillerini verip 2-3 gün daha bu şekilde bekletiyoruz. Ondan sonra ekmeğimiz hazır, istediğimiz gibi yemeklerde kullanıyoruz. Buna da çok rağbet var. Yoğun ilgiden dolayı insanlara ekmek yetiştirememe gibi bir sıkıntımız oldu. Onunda çözümünü bulduk ikinci tandırımızı yaptık.10 gün içinde faaliyete geçecek. Bu şekilde kete ve ulavaş günlerimiz de çoğalacak” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.