El dokuması ürünlere yurt dışından yoğun ilgi

El dokuması ürünlere yurt dışından yoğun ilgi

Dokuma ustası Selahattin Kaçanoğlu, Türkiye'de el dokuması ürünlere ilginin azalmasına rağmen, yurt dışından gelen yoğun taleplere yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

Dokuma ustası Selahattin Kaçanoğlu, Türkiye'de el dokuması ürünlere olan talebin azalmasına rağmen, yurt dışından gelen yoğun talepleri karşılamada zorlandığını belirtti. Özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'dan büyük ilgi gördüğünü söyleyen Kaçanoğlu, el işçiliğinin Türkiye'de eski değerini kaybettiğini vurguladı. Kaçanoğlu, “Türkiye’de eskisi gibi el dokuması ürünlere rağbet yok ama yurt dışından gelen taleplere yetişmekte zorlanıyorum” dedi. Ürünlerinin doğal hammaddelerden üretildiğini ve bu nedenle sağlıklı, uzun ömürlü olduğunu ekleyen Kaçanoğlu, el dokuması ürünlerin farklı alanlarda kullanılabileceğini ifade etti.

fdghj-001.jpg

YURT DIŞI TALEPLERİN KARŞILAYAMIYOR

Dokuma ustası Selahattin Kaçanoğlu, el dokuması ürünlerine Türkiye’de eski rağbetin kalmadığını, ancak yurt dışından gelen yoğun talepler nedeniyle işlerinin hız kesmediğini belirtti. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle şal, peştamal ve havlu gibi ürünler üreten Kaçanoğlu, “Yerli müşteriler artık fabrikasyon ürünlere yöneldi. El dokuması ile çok az sayıda ilgilenen kaldı. Türkiye’de eskisi gibi el dokuması ürünlere rağbet yok ama yurt dışından gelen taleplere yetişmekte zorlanıyorum. Özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’dan büyük ilgi görüyoruz. Düzenlenen uluslararası festivallerde dahi yurt dışından gelen katılımcılar çok büyük ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

sfdghjfg.jpg

EL İŞÇİLİĞİ DEĞERİNİ KAYBETTİ

El emeği ile ürettiği dokuma ürünlerinin Türkiye’de değer görmemesinden yakınan Kaçanoğlu, el işçiliğinin eski önemini kaybettiğini vurguladı. Kendisinin uzun yıllardır bu alanda çalıştığını belirten Kaçanoğlu, fabrikasyon üretimin yaygınlaşması ile el dokuması ürünlerin hak ettiği değeri bulamadığını söyledi. “Eskiden insanlar el işçiliğinin kıymetini biliyordu, ama şimdi hız ve ucuzluk ön planda. Maalesef el işçiliği ürünlerin değeri kalmadı” diyen Kaçanoğlu, yine de bu geleneksel zanaatı yaşatmak için çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi.

yturte.jpg

DOĞAL ÜRETİM YAPILIYOR

Kaçanoğlu'nun el dokuması ürünleri pamuk keten, angora yünü, kaşmir ve ipek gibi tamamen doğal hammaddelerden üretiliyor. Özellikle sağlıklı ve çevre dostu ürünler tercih eden tüketiciler tarafından bu maddelere büyük ilgi gösterildiğini belirten Kaçanoğlu, “Ürünlerimiz doğal olduğu için hem sağlığa zararsız hem de uzun ömürlü. Gönül rahatlığıyla kullanılabilecek ürünler üretiyoruz” dedi. Kaçanoğlu, bu ürünlerin şal, peştamal ve havlu gibi farklı alanlarda kullanılabildiğini de ekledi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.