Ekran bağımlılığına dikkat! Obezite ve depresyona yol açabilir

Ekran bağımlılığına dikkat! Obezite ve depresyona yol açabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, okulların kapalı olduğu yaz döneminde, çocukların teknolojik cihazlarla ve ekranla ilişkisinin arttığına ve bu durumun olumsuz dışavurumlarına dikkat çekti.

Eğitim-öğretim dönemi yakında sona eriyor ve okullar tatile giriyor. Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların evde geçirecekleri zaman ve dolayısıyla ekran maruziyeti, sosyal medya kullanımı, dijital oyunlarla geçirilecek süre de artacak. Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, konuyla ilgili çocuklu ailelerin dikkat etmeleri gereken noktalara dair önemli açıklamalarda bulundu.

“AİLELERE BU KONUDA ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR”

Günümüz koşullarında ekran bağımlılığının çocuklarda önemli bir sorun haline geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ergül, “Bir yandan teknolojinin nimetlerinden faydalanma imkanı varken, bir yandan da zararlı yayınlarla karşılaşma, zamanı boşa harcama, hareketsizlik ve buna bağlı obezite, sosyal iletişimde azalma, uykusuzluk, kaygı gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır. Bu zararları bilmek, bunlarla başa çıkmak, bilgisayarı ve telefonu uygun şekilde kullanmak çok önemlidir. Ailelere bu konuda çok önemli görevler düşmektedir. Bu cihazları ders çalışmak, ödev hazırlamak, araştırmak için verimli bir şekilde kullanmak mümkünken, oyun oynamak ve sosyal medya amaçlı kullanmak ders çalışmanın, aktif oyun oynamanın veya arkadaşlarıyla vakit geçirmenin önüne geçirmektedir” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ, ÇOCUKLARI SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN KULLANILMAMALI

Günümüzde çocuğu sakinleştirebilmek, yemeğini yedirmek, anne babanın dinlenebilmesi için ekran kullanımına başvurmanın sanki mecburi hale geldiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Ergül, “Çok erken yaşlarda bununla tanışan çocuklar bu bağımlılıktan zaman içerisinde kurtulamaz hale gelmektedir. Telefon olmadan yemeyen, ne yediğini bilmeden yiyen, düştüğünde ağlamasını bilmeyen, çevresinde neler olup bittiğini kavrayamayan çocuklar yetişmektedir” şeklinde konuştu.

“HANGİ YAŞ ARALIĞINDA NE KADAR EKRAN KULLANIMINA İZİN VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLMEK ÇOK ÖNEMLİDİR”

Okul çocuklarında bilgisayar ve internet kullanımının artık kaçınılamaz bir durum olduğunu belirten Uzm. Dr. Ergül, “Amacına uygun olarak kullanıldığında faydaları tartışılamazken ekran karşısında geçirilen sürenin uzunluğu, hareketsizlik, ekran karşısında beslenme, uyku düzeninin bozulması, şiddet içerikli oyunlar, bazı sosyal medya uygulamaları ile zararlı içeriklerle karşılaşma riskinin artması, arkadaşlar ve aile ile iletişimin azalması da bu maruziyetin en büyük zararlarıdır. Bu durum gitgide içinden çıkılmaz boyutlara ulaşmaktadır. Bu nedenle hangi yaş aralığında ne kadar ekran kullanımına izin verilmesi gerektiğini bilmek çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

“GELECEKLE İLGİLİ PLAN VE HAYALLERDEN UZAKLAŞILABİLİR”

Okul çocuklarında bilgisayar ve ekran bağımlılığı hareketsizlik ve buna bağlı obezite, dikkat eksikliği, okul başarısında düşme, planlama-organizasyon bozuklukları, uyku bozuklukları, depresyon, kaygı gibi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Ergül, “Ergenlerde ise yanlış ilişkiler kurma, erken cinsel olgunlaşma, yanlış kişilerin rol model alınması, zararlı madde kullanımına özenme, şiddet eğilimi gibi çok daha riskli durumlarla karşılaşılabilir. Sosyal ilişkiler üzerinde de olumsuz etki yaratan ekran kullanımı zamanla diğer aktivitelere olan ilgisinin azalmasına ve aile bağlarının zayıflamasına yol açabilir. Günlük işler ve sorumluluklarda aksamalara sebep olurken diğer yandan da yaratıcılık azalmaya başlayabilir, el becerisi gelişmez, gelecekle ilgili plan ve hayallerden uzaklaşılabilir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.