Ekonomide kullanılan istatiksel analiz yöntemi regresyon nedir, ne işe yarar?

Ekonomide kullanılan istatiksel analiz yöntemi regresyon nedir, ne işe yarar?

Ekonomi, detaylı olarak değerlendirilen ve istatiksel verilere bakılarak analiz edilen bir konudur. Ekonomi insan hayatını en çok etkileyen faktörlerden biridir. Peki, Ekonomide kullanılan istatiksel analiz yöntemi regresyon nedir, ne işe yarar?

Ülke yönetimlerinde ekonomik gelişmeler takip ediliyor ve o gelişmelere bakılarak planlar yapılıyor. İstatiksel veriler sayesinde ülke ekonomisi hakkında insanlar bilgi sahibi oluyor. Peki, Ekonomide kullanılan istatiksel analiz yöntemi regresyon nedir, ne işe yarar?

İSTATİKSEL ANALİZ YÖNTEMİ REGRESYON NEDİR?

Regresyon, ekonometri, yatırım, finans ve benzeri disiplinlerde geniş bir veri havuzunda bulunan birden çok bağımsız değişkenin, bir bağımlı değişken ile arasındaki ilişki sonucunu ortaya çıkarmak için kullanılan yönteme denir. Regresyon analizi ise bu yöntemin bir parçası olarak kabul edilen araçtır. Regresyon analizi, günümüzde bir ürünün fiyatını, belirli bir sektörde farklı unsurlar ve faiz oranlarının söz konusu ürünün ücreti üzerindeki etkisini görmeyi sağlıyor. Ürünü fiyatlandırma modeli, regresyon analizi sayesinde yapılıyor. Üretim ve tüketim gibi konuların tespit edilmesi amacıyla regresyon analizi kullanılıyor.

ekonomide-kullanilan-istatiksel-analiz-yontemi-regresyon-nedir-2.jpg

REGRESYON YÖNTEMİ NE İŞE YARAR?

Yatırım ve finans dünyasında profesyonel bir şekilde çalışan insanlar regresyon yöntemini kullanırlar. Yatırım ve finans alanında çalışan insanlar şirketleri için analiz yaparlar. Şirketin analizcileri önceki satışları ve gelecekte ne kadar satış yapabileceğini regresyon analiziyle tahmin edebiliyor. Regresyon analizi yapan araştırmacılar, geçmiş satışlarını, günümüz koşullarını ve gelecekte yapabileceği satış miktarını değerlendiriyor. Regresyon analiz yöntemi aynı zamanda sermaye maliyetlerini ve varlık fiyatlandırma konularını ortaya çıkartmak amacıyla da kullanılıyor. Özetle regresyon ile değişkenin arasında bir bağlantı olup olmadığı ve bu bağlantının hangi sonuçları doğuracağı anlaşılıyor.

gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.