Ekmeğe gelen zammın nedeni belli oldu: Halil İbrahim Balcı açıkladı

Ekmeğe gelen zammın nedeni belli oldu: Halil İbrahim Balcı açıkladı

Ankara’da 8 TL olan 200 gram ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam 1 Mayıs itibariyle uygulanmaya başladı. Ankara’da ekmek artık 10 TL.

Ankara’da 8 TL olan 200 gram ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam 1 Mayıs itibariyle uygulanmaya başladı. Ankara’da ekmek artık 10 TL’den satılıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe yapılan zammın nedeni konusunda gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Balcı “Vatandaşın mağdur olmaması için ocak ayındaki maliyet artışlarını mayıs ayına yansıttık” dedi.

turkiye-firincilar-federasyonu-baskani-halil-ibrahim-balci.jpg

“MAYIS’A YANSITTIK”

Gazetemize konuşan Halil İbrahim Balcı, ocak ayında ekmek fiyatlarında yüzde 14 artış olduğunu hatırlatarak “Asgari ücretin yüzde 50 arttığı bir noktada ocakta yapılan zam zaten mantıklı değildi. Bunu görmek için ekonomist olmaya gerek yok. Una gelen zam da yüzde 90 civarındaydı. Ocak ayında vatandaşın mağdur olmaması için biz bunu ekmeğe tam yansıtmadık. Ocak ayındaki maliyet artışlarının zammını mayıs ayının başına yansıtmış olduk. Ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 civarında zam geldi. Un fiyatları her gün artıyor. Ekmeğe ise yüzde 14 artış yapılmıştı. Bu çok mantıklı ve sürdürülebilir bir durum değildi. Bu nedenle mayıs ayına yansıtılan bir zam söz konusu” açıklamasında bulundu.

1-001.jpg

BAŞKA ARTIŞ YOK

Fırıncının giderlerinin ciddi bir şekilde artmaması halinde sene sonuna kadar yeni bir zam yapılmayacağını söyleyen Halil İbrahim Balcı şu ifadeleri kullandı:

“Maliye bakanımız asgari ücretin artmaması yönünde demeç veriyor. Eğer asgari ücret artarsa bu artış ürünlere de yansıyacak ve enflasyon da devam edecek. Bundan sonra un fiyatlarında ciddi bir artış olmazsa ve çalışanların ücretleri artmazsa biz bu fiyatı yıl sonuna kadar götürürüz. Fırın esnafı zaten çok kazanan ve rahat bir geçim sağlayan bir esnaf değildir. Ekmek temel ihtiyaç olduğu için çok küçük kar marjı ile vatandaş ile buluşur. Sene sonuna kadar fırın esnafının giderlerine ciddi bir zam gelmediği sürece bu şekilde devam edeceğiz.”

3.jpg

MALİYETLER YÜKSEK

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, malzemesini günlük alan bir fırıncının enflasyon karşısında ezilmemesinin mümkün olmadığını belirterek “Un fiyatları sürekli artış gösteriyor. Esnafın enflasyon karşısında ezilmemesi için 3-4 aylık malzeme alması gerekiyor. Ancak uzun süreli malzeme alımlarında kendini koruyabiliyor. Bunu da her esnafımızın yapması mümkün değil. Artık güçlü olmayan fırıncının ayakta durma şansı da kalmadı. Bir esnaf kendi öz sermayesini una yatıracak ki yapılan zamlardan etkilenmeden devam edebilsin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.