Ege’de Deprem Fırtınası Aylarca Sürebilir, Volkanik Tehlike Kapıda mı?

Ege’de Deprem Fırtınası Aylarca Sürebilir, Volkanik Tehlike Kapıda mı?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşcu, Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınalarının uzun süre devam edebileceğini ve bölgedeki volkanik sistemlerle bağlantılı olabileceğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşcu, Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınalarının uzun süre devam edebileceğini ve bölgedeki volkanik sistemlerle bağlantılı olabileceğini belirtti. Kuşcu, volkanik hareketliliğin başlaması için henüz kesin bir işaret bulunmadığını ancak sismik aktivitelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bölgenin sismik hareketliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Kuşcu, Güney Ege Volkanik Yayı olarak adlandırılan hattın üzerinde yer alan volkanik sistemlerin tarih boyunca büyük patlamalar yaşadığını ifade etti. Bu sistemler arasında Cristiana-Santorini-Colombo ve İstanköy-İncirli-Sakarcılar volkanik yapılarının bulunduğunu belirten Kuşcu, Türkiye'nin aktif volkanik tehditlere komşu olduğuna dikkat çekti.

500 Kilometrelik Etki Alanı Olabilir

Deprem fırtınalarının volkanik hareketliliğin bir işareti olup olmadığının zamanla anlaşılacağını ifade eden Kuşcu, Santorini Volkanı'nın tarih boyunca 12 büyük patlama yaşadığını ve her 30 bin yılda bir büyük bir patlama gerçekleştiğini belirtti. Böyle bir patlamanın 500 kilometreye kadar etkili olabileceğini ifade eden uzman, Ege Bölgesi'nden İç Anadolu'ya kadar küllerin ulaşabileceğini dile getirdi.

Bölge Uzun Süre Hareketli Kalabilir

Benzer bir sismik fırtınanın 2011 yılında yaşandığını ve yaklaşık bir yıl sürdüğünü hatırlatan Kuşcu, bu tür doğa olaylarının olağan olduğunu ancak gözlemlerin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Depremlerin volkanik hareketlilikle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.

Uzmanlardan Hazırlıklı Olun Çağrısı

Ege Denizi'ndeki aktif volkanik sistemler ve sık yaşanan depremler nedeniyle bölge halkının bilinçli olması gerektiğini ifade eden Kuşcu, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemini vurguladı. Volkanik ve sismik faaliyetlerin doğanın bir parçası olduğunu ancak risklerin yönetilmesi gerektiğini söyleyen uzman, yetkililerin ve vatandaşların süreci yakından takip etmesini önerdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.