Ecemiş fay hattı nedir? Ecemiş fay hattı nerelerden geçiyor?
Kahramanmaraş merkezli depremlerle beraber insanlar fay hatlarını merak etmeye başladı. Bu kapsamda fay hatlarını sorguluyorlar. Peki, Ecemiş fay hattı nedir? Ecemiş fay hattı nerelerden geçiyor?
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından bir depremde Hatay merkezli meydana geldi. Önce 6,4, dört dakika sonra ise 5,8 şiddetindeki depremlerle beraber yine kayıplar yaşandı. Onlarca vatandaşımız yaralanırken insanlarda hangi fay hattında yaşandığını merak etmeye başladı. Uzmanların ‘Ölüdeniz Fay Hattı kırıldı’ açıklamasıyla beraber Türkiye’de ki diğer fay hatları araştırılmaya ve incelenmeye başlandı. İnsanlar, hangi fay hattı tehlikeli? Fay hatları nerelerden geçiyor? Hangi şehirlerde fay hattı var? Gibi sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. Peki, Ecemiş fay hattı nedir? Ecemiş fay hattı nerelerden geçiyor? Tüm detaylar haberimizde:
ECEMİŞ FAY HATTI NEREDE?
Önce Kahramanmaraş, sonra ise Hatay depremlerinin ardından merak edilen konulardan biri olan Ecemiş fay hattı, iç Anadolu’nun tektonik fay zonlarından biri olma özelliği taşıyor. Genel manada büyük fay hatları ile bir ilişkisi olmayan Ecemiş fay hattı, Niğde ilini içerisinde kapsayarak Konya ve çevre illeri de etkileyebiliyor.
Kuzeyde Kayseri ili Erciyes Dağı ile güneyde Mersin ili arasında uzanan yaklaşık 300 kilometre uzunluğundaki Ecemiş Fay hattı, Orta Anadolu’nun en önemli fay zonlarından yani fay hatlarından biridir.
2021 yılında Niğde merkezli yaşanan 5,1 büyüklükteki depremle iç Anadolu’daki şehirler etkilenmişti. Özellikle Niğde ve Konya merkezde hissedilen depreme neden olan Ecemiş fay hattı, diri fay haritasında Yahyalı ilçesinin güneydoğusundan başlar ve Pozantı’nın kuzeybatısına kadar uzanır.
Ecemiş fay hattının uzunluğu yaklaşık 107 kilometredir. Ecemiş fayı; Demirkazık, Kamışlı ve Pozantı segmenti şeklinde üç alt bölüme ayrılarak hareketliliğini sürdürmektedir. Ecemiş Fayı’nın son 35 bin yıl içerisinde hareket halinde olduğunu ve dolayısıyla uzmanlar tarafından aktif bir fay olduğunu belirtilmektedir. Ayrıca yine konunun uzmanları tarafından bölgede büyüklüğü 6,5 veya daha büyük olan ve yüzey kırığı oluşturabilecek en az üç depremin olduğu öne sürülmektedir. Dolayısıyla da fayın deprem tekrarlanma aralığının yaklaşık 10 bin yılda bir olduğu savunulmaktadır.
TÜRKİYE’DE DEPREM RİSKİ FAZLA OLAN YERLER
Türkiye’de risk haritasına bakıldığı zaman üç ana fay hattı görünüyor. Aslında bu ana fayların güzergâhında olan bütün şehirler büyük tehlike arz ediyor. Ancak Türkiye’de ana faylara bağlanan küçük fay kolları da mevcut. Dolayısıyla bu fayların tehlike oluşturduğu şehirlerde var. Bakıldığı zaman Türkiye’de deprem riski en fazla olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’tir.
Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.