Ebeveynler dikkat: Çocuklarda yanlış tuvalet eğitimi kalıcı problemlere yol açıyor

Ebeveynler dikkat: Çocuklarda yanlış tuvalet eğitimi kalıcı problemlere yol açıyor

Çocukların sosyal gelişiminde önemli bir basamak olan tuvalet ettiğimi hakkında bilgiler veren Psikolojik Danışman Ayşe Nur Yücesan, “Yanlış eğitim kalıcı problemlere yol açabiliyor” diyerek ebeveynleri uyardı.

Tuvalet eğitiminin çocukların kişiliği üzerinde birçok etkisi bulunuyor. O nedenle tuvalet eğitimine başlanılacak zaman dilimi büyük önem taşıyor. Bilinçsiz tuvalet eğitimi süreci hem uzatıyor hem de çocuğun gelişime olumsuz etkilerde bulunuyor. Doğru tuvalet eğitiminin nasıl olması gerektiği hakkında gazetemize konuşan Psikolojik Danışman Ayşe Nur Yücesan, “Tuvalet eğitiminin öğretilmesi için gereken yaş aralığı 18 ay ile 30 aydır” dedi. Yücesan, ayrıca bu süreçte ebeveynlerin teşvik edici ve anlayışlı olmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

1-001.jpg

“ÇOCUK, EĞİTİME HAZIR OLMALI”

Tuvalet eğitiminin çocuk gelişiminde önemli bir süreç olduğunu dile getiren Psikolojik Danışman Ayşe Nur Yücesan, eğitime başlamadan önce çocuğun ve ebeveynin hazır olması gerektiğini söyledi. Yücesan, tuvalet eğitiminin erken ya da geç başlanmasının kalıcı problemlere yol açabileceğini belirtti. Çocuğun tuvalet eğitimine fiziksel, gelişimsel ve davranışsal açıdan hazır olması gerektiğinin altını çizen Yücesan, şunlara değindi:

“Çocuğun hazır bulunma düzeyi çok önemli. Tuvalet eğitiminin öğretilmesi için gereken yaş aralığı 18 ay ile 30 ay aralığı yani 1 ile 3 yaş aralığına denk gelmektedir. 4 yaşına kadar öğrenilmesi uygun bir süreçtir. Ancak bu süreç özel gereksinimli çocuklarda değişkenlik gösterebilir. Çocuğun ve öğretecek kişinin bu sürece hazır olması gerekmektedir”

2.jpg

TUVALET EĞİTİMİNDE LAZIMLIK ŞART

Yücesan, lazımlığın çocuklar için hem daha konforlu hem de daha ilgi çekici olmasından dolayı, tuvalet eğitimine başlayan ebeveynlerin ilk etapta bir lazımlık edinmeleri gerektiğini ifade etti. Yücesan, lazımlık olmadan direkt klozete oturtulduğu zaman ayakları yere değmeyen çocukta korku oluşabileceğini söyleyen Yücesan, şunları aktardı:

“Çocukla birlikte gidip çocuğun lazımlığı kendisinin seçmesine izin verilmesi süreç açısından olumlu etki oluşturur. Tuvalet eğitiminde çocuğa üç gün ya da dört gün gibi kısa bir süre vermek sakıncalıdır. Kimi çocuk üç günde öğrenirken kimi bir haftada kimisi bir ayda öğrenebilir. Her çocukta bireysel farklılıklar vardır, bunu unutmamalıyız. Hiçbir çocuğu başka bir çocukla kıyaslama yapmamalıyız”

3.jpg

“EBEVEYNLER SAKİN VE SABIRLI OLMALI”

Yücesan, Tuvalet eğitimi sürecinde ebeveynler sakin ve sabırlı olması gerektiğini vurguladı. Gerekirse ailelerin bu süreci profesyonel yardım alarak geçirebileceğini ifade eden Yücesan, “Bu süreç içerisinde belirli saat aralıklarında çocuğa “Çişin var mı? Kakan var mı?’’ gibi sorular sorulmalıdır. Bu sürece başlanıldığında bebek bezi bırakılmalıdır. Belirli bir süre gece bez kullanımı olabilir. Gündüz tuvalet eğitimi tamamlanmaya başlandığında gece bez bağlama sürecini de bırakmalıyız. Çocuğa bu süreçte ödüllendirme yapabiliriz. Mesela tuvaleti geldiği zaman söylediğinde teşvik etmek amacıyla sevdiği mutlu olabileceği bir şeyi alabilirsiniz. Tabi ki bu ödüllendirme alışkanlık haline de dönüşebilir. Ebeveynlerin tuvaletle ilgili tüm bilgileri çocuğa anlatmalıdır. Tuvalet kâğıdı ne işe yarar? Klozet nedir? Şifon nedir? Lazımlık nedir?, bu gibi soruları çocuğun anlayabileceği şekilde aktarmak gerekir” ifadelerini kullandı.

BU DURUMLARDA ERTELEYİN

Tuvalet eğitiminin ertelenmesi gerektiği bazı durumlar olduğunu aktaran Yücesan, bu etkenlere şu şekilde sıraladı:

“Aile bireylerinden birisinin vefat etmiş olması, yeni doğmuş kardeşinin olması, beşikten yatağa geçiş durumu ya da odasını yeni ayırmış olmanız, sağlık açısından tam elverişli olmamış olması, seyahat sırasında bu ve buna benzer durumlarda tuvalet eğitimini ertelemekte fayda var”

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.