E-ticarette vergi toplama yetkisi: 300 bin tedarikçiden alınacak

E-ticarette vergi toplama yetkisi: 300 bin tedarikçiden alınacak

Hükümet, e-ticaret platformlarına vergi toplama yetkisi veriyor. Bu kapsamda, Hepsiburada, Trendyol gibi platformlar, kendilerine mal ve ürün sağlayan 300 bin tedarikçiden "ön tedarik" yoluyla vergi alacak.

E-ticaret platformlarına vergi toplama yetkisi verilmesini öngören yeni düzenleme, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile birlikte e-ticaret platformları, tedarikçilerden aldıkları ücretler üzerinden ön vergi kesintisi yapacak ve bu kesilen vergileri devlete aktaracak. Tedarikçiler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini verirken bu ön vergileri mahsup edebilecekler.

AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, düzenlemenin e-ticaret platformlarının vergilendirme süreçlerine daha fazla dahil olmalarını sağladığını belirterek, "Pek çok e-ticaret platformu, tedarikçileri aracılığıyla tüketiciye ulaşan ürünlerin vergilendirilmesinde bu tevkifatı yapmakla yükümlü hale getiriliyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ise düzenlemenin 300 bin mükellefi etkileyeceğini ancak zarar vermeden vergi tahsilatının sağlanacağını ifade etti, "100 lira alacaksa belki 97 lira, 98 lira alacak, 2 lirası orada kalacak" şeklinde konuştu.

Yetkililer, yeni düzenlemenin e-ticaretteki vergi kaçakçılığına ve kayıt dışılığa karşı etkili bir önlem olacağına inanıyor. 2024 yılında e-ticaret hacminin 3.4 trilyon TL'ye ulaşması beklenirken, bu durum e-ticaret platformlarının vergi toplama süreçlerinin önemini daha da artırıyor. Düzenlemenin e-ticaret platformları ve tedarikçiler üzerindeki etkileri ise ilgiyle takip ediliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.