Dünyanın en uzun depremi kaç saniye sürdü?

Dünyanın en uzun depremi kaç saniye sürdü?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası insanlar dünya tarihindeki depremlerin uzunluğunu, büyüklüğünü, etki alanlarını, vefat ve yaralı sayılarını merak etmeye başladı. Peki, Dünyanın en uzun depremi kaç saniye sürdü?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine devam edilirken bir yandan da insanlar dünya tarihinin şahit olduğu büyük depremleri araştırıp konuşmaya başladı. Dünyada bu zamana kadar tespit edilmiş en büyük deprem, Şili’de meydana gelmiş ve büyüklüğü 9,5 olarak ölçülmüştü. Peki, dünyanın en uzun depremi kaç saniye sürdü? Tüm detaylar haberimizde:

Dünyanın en uzun depreminden bir fotoğraf

DÜNYANIN EN UZUN DEPREMİ

Dünya tarihinde şahitlik edilmiş ve yaşanmış birçok büyük deprem vardır. Bunlardan en bilineni günümüz tarihine kadar ölçülmüş en büyük deprem olan Şili depremidir. 22 Mayıs 1960 senesinde Şili’nin Valdavia şehrinde meydana gelmiş ve yapılan ölçümlere göre, oluşan bu depremin büyüklüğü 9,5 olarak belirlenmiştir.

Büyüklük olarak Şili depremi ön plana çıkarken, süre bakımından dünyanın en uzun depremi insanı hayretler içerisinde bırakacak cinsten. Dünyanın en uzun depremi; saniye, dakika, saat, ya da gün değil, tamı tamına 32 yıl sürmüştür. 1829 senesinde Endonezya açıklarında meydana gelmeye başlayan küçük çaplı depremler hiç bitmemiş ve ada parçacıklarının 32 yıl boyunca hareket etmesine ve sürünmesine sebep olmuştur.

dünyanın en uzun depreminden kuş bakışı görüntü

Endonezya açıklarındaki Sumatra Adası’nda başlayan bu deprem 32 yılın sonun büyük bir depremle son buldu. Sessiz sedasız 32 yıl boyunca süregelen küçük ölçekli depremler yıllar sonra yerini 8,5 büyüklüğünde yıkım etkisi bir hayli fazla büyük bir depreme bıraktı. Alan olarak, toplam 500 kilometrelik bir alana yayılarak binlerce insanın ölümüne sebep oldu. 1861 senesinde yaşanan bu büyük depremle beraber dünya tarihi, unutamayacağı ve akıllardan silinmeyecek vahim bir olayı daha yaşamış oldu.

Bedirhan Şahin / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.