Dünyada iklim krizi: 20 yılda sıcaklık yüzde 70 artacak

Dünyada iklim krizi: 20 yılda sıcaklık yüzde 70 artacak

Norveç'teki Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi'nin yeni çalışması, önümüzdeki 20 yıl içinde dünya nüfusunun büyük bir kısmının tehlikeli hava değişikliklerine maruz kalacağını öngörüyor.

Norveç'teki CICERO'dan fizikçi Bjorn Samset'in açıklamalarına göre; en iyi senaryoda bile 1,5 milyar insan hızlı iklim değişimlerinden etkilenecek. Mevcut emisyon seviyeleri devam ederse, dünya nüfusunun yüzde 70'i tehlikeli hava değişikliklerine maruz kalabilir.

MEVCUT İKLİM DURUMU

Copernicus verilerine göre, 2023 yazı Kuzey Yarımküre'de kaydedilen en sıcak yaz oldu. Güney Yarımküre de tarihinin en sıcak kışlarından birini yaşadı. Bu sıcaklık artışları:

Ölümcül yangınlar

Seller

Fırtınalar

Kuraklıklar

Tarım ürünlerinde yok oluş

Yaygın kıtlıklar

Hastalıkların yayılması için elverişli koşullar yaratıyor.

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Woodwell İklim Araştırma Merkezi'nden Jennifer Francis, durumu "bir savaş bölgesinde yaşamaya" benzeterek, insanların bu olaylara duyarsızlaştığına dikkat çekiyor. Örnek olarak, 2022'de Pakistan'da yaşanan şiddetli sıcak hava dalgası ve ardından gelen sel felaketi gösteriliyor.

CICERO araştırmacıları, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan insanların aşırı hava olaylarından daha fazla etkileneceğini belirtiyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.