DSÖ'den korkutan uyarı! FLiRT varyantları hızla yayılıyor

DSÖ'den korkutan uyarı! FLiRT varyantları hızla yayılıyor

Uzmanlar, genetik kodlardaki mutasyonlarla oluşan ve antikorlardan korunabilen FLiRT varyantının, JN.1 türevi olduğunu belirtti. Bu varyantın ne kadar ağır ve bulaşıcı olduğu ise henüz netleşmedi.

Uzmanlar, genetik mutasyonlarla oluşan ve antikorlardan korunabilen JN.1 türevinin yeni bir varyant olan FLiRT olarak adlandırıldığını açıkladı. Bu varyantın ne kadar bulaşıcı ve ağır olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, Kovid-19 vakaları dünya genelinde azalma eğiliminde olsa da bazı bölgelerde artış görülmektedir.

FLiRT varyantının semptomları diğer Kovid-19 türleriyle benzerlik gösteriyor. Aşıların yeni varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. FLiRT, varyantların genetik kodlarındaki mutasyonlardan esinlenerek verilen gayriresmi bir isimdir. Omicron varyantından evrilen ve baskın hale gelen JN.1'in türevi olan FLiRT, başak proteinlerinde kilit üç mutasyona sahiptir. Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre bu mutasyonlar, varyantın antikorlardan korunmasını sağlıyor. Kovid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken, "FLiRT" adı verilen yeni varyant tekrar yayılmaya başladı.

Nisan ayında ortaya çıkan FLiRT varyantı, iki mutasyonun teknik adlarının birleşimiyle adlandırılmıştır. Uzmanlar, aşılama stratejisinin hala önemli olduğunu vurgulayarak, Kovid aşısına uygun olan herkesin aşılanması gerektiğini belirtmektedir. Aşılar enfeksiyonu tamamen önlemese de, ciddi hastalık, hastaneye yatış ve Kovid nedeniyle ölüm riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.



 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.