Dominasyon devam ediyor: Türkiye KOBİ cennetine dönüştü
TÜİK’in 22 Aralık’ta yayınladığı KOBİ verileri ekonomi dünyasında konuşulmaya devam ediyor. İstatistiklere göre Türkiye’deki 250’den az kişi istihdam eden ve bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan girişimlerin yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 'Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri 2022 raporu, ekonomi sahnesindeki en dinamik oyuncuların Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Mevzuat gereğince 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon Türk Lirasını aşmayan girişimler KOBİ olarak tanımlanıyor. KOBİ’ler bu standartlardaki girişimlerin yüzde 99,7'sini oluşturuyor.
2022 yılında toplam girişim sayısının büyük çoğunluğunu temsil eden küçük ve orta büyüklükteki girişimler, Türkiye'nin bir KOBİ cenneti olduğunu gösteriyor.
EKONOMİDE KOBİ VARLIĞI
KOBİ'ler ekonomideki etkileyici varlıklarını istihdamda, cirolarda, üretimde ve maliyetlerde gösteriyor. 2022 verilerine göre KOBİ'ler istihdamın yüzde 70,6'sını sağlarken, personel maliyetinin yüzde 47,5'ini, cironun yüzde 42,5'ini, üretim değerinin yüzde 36,3'ünü ve faktör maliyetiyle katma değerin de yüzde 36,4'ünü oluşturdu.
TİCARETTE YOĞUN
Dinamik işletmelerin en yoğun faaliyet gösterdiği sektör yüzde 36,1 ile toptan ve perakende ticaret. İmalat sektöründeki KOBİ'lerin oranı ise yüzde 12,2.
Oransal olarak küçük gibi görünen rakamlara rağmen büyük işletmelerle kıyaslandığında ortaya çıkan KOBİ gerçeği dikkat çekici.
2022 yılında KOBİ'ler orta düşük teknoloji üretiminde yüzde 31,5'lik bir paya sahipken, büyük işletmelerin bu alandaki oranı yüzde 29,1 oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.