Devlet yetenekli gençler arıyor: İl il ilçe ilçe okullarda tarama yapılıyor

Devlet yetenekli gençler arıyor: İl il ilçe ilçe okullarda tarama yapılıyor

Devlet sportif yeteneği olan gençleri tespit etmeye dönük önemli bir çalışma başlattı. Bu kapsamda il il ilçe ilçe okullarda tarama ve ölçümler yapılıyor. Sürecin sonunda yetenekli gençler milli takımlara tavsiye ediliyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı sportif yeteneği olan gençleri tespit etmeye dönük önemli bir çalışma yürütüyor. Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı ile il il ilçe ilçe okullarda tarama ve ölçümler yapılıyor. Sürecin sonunda yetenekli gençler milli takımlara tavsiye ediliyor.

Yetenekli gençlere yönelik tespit, eğitim ve yönlendirme aşamalarını içeren Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı’nın detayları şöyle:

TEST VE ÖLÇÜMLERLE BAŞLIYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hazırladığı program, her yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda bulunan 3. sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan test ve ölçümler ile başlıyor.

SPORCU KİMLİĞİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ

Öğrencilerin test ve ölçüm parametreleri bilim kurulunun belirlediği formüller ile değerlendirilerek, spora olan yatkınlıkları belirleniyor. Test ve ölçümlere katılan öğrencilerin belli bir bölümü Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına davet ediliyor.

GSB’den edinilen bilgilere göre, Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programı, bağlı bulunulan İl Müdürlüklerinin koordinasyonunda belirlenen spor salonlarında, gruplar halinde yaklaşık 1 yıl boyunca devam ediyor.

Bu sürede öğrencilere geniş ve kapsamlı bir spor eğitimi veriliyor. Eğitimlerin arasında ve sonunda test ve ölçümler uygulanarak spor branşlarına yönlendirmeye esas bilgiler toplanıyor.

YÜZDE 20’YE KATILIM ZORUNLU

Öğrenciler eğitim programının yüzde 20’lik kısmına devam etmez veya test ve ölçümlere katılmaz ise Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı ile ilişiği kesiliyor.

Eğitimler tamamlandıktan sonra öğrencilere, e-devlet üzerinden tüm olimpik branşların dikkate alındığı ve öğrencinin en yatkın olduğu branşlardan daha az yatkın olduğu branşa doğru sıralama yapılan spor karnesi ilan ediliyor. Bu aşamada öğrenciler ve veliler bağlı bulundukları il müdürlüklerine müracaat ederek Sporcu Eğitim Merkezlerine başvurabiliyorlar, eğer yatkın oldukları branşlar SEM bünyesinde yoksa il müdürlüğünde bulunan sorumlu personeller ile spor hayatlarına devam edecekleri branşları en doğru şekilde belirleyebiliyorlar.

YATKIN OLDUKLARI BRANŞLARDA ÖZELLEŞİYORLAR

Yaklaşık 2 ila 4 yıl arasında sürecek olan branş eğitimleri bağlı bulunulan il özelinde spor kulüpleri bünyesinde devam ediyor. Öğrenciler bu süre zarfı içerisinde yatkın oldukları branşlarda özelleşiyorlar. Bu arada performansa dayalı müsabakalara ve yarışmalara katılıyorlar. Bu aşamada öne çıkan ve başarılı olan öğrenciler milli takımlara ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerine tavsiye ediliyor, yeterli görülmeleri halinde spor hayatlarına bu seviyede devam etmeleri sağlanıyor.

NALLIHAN’DA TARAMA YAPILDI

GSB’nin Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı kapsamında son olarak Ankara ilçesi Nallıhan'da ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerine birinci kademe tarama testleri gerçekleştirildi. Nallıhan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen uygulama kapsamında üçüncü sınıfta eğitim gören 93 öğrenciye sportif test ve ölçüm yapıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ramazan Tandoğan, öğrencilere boy yüksekliği, esneklik, kulaç genişliği, pençe kuvveti, zıplama yüksekliği ve reaksiyon testleri yapıldığını kaydetti. Tandoğan, program kapsamında öğrencilerin 1 yıl eğitime tabi tutulduğunu, ara ölçüm ve son testleri yapıldıktan sonra da fiziksel yeterlilik, gelişime ve yeteneklerine göre branşlara yönlendirildiklerini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.