Devir değişti: Usta ve sanatkarlar piyasada tutunamıyor
Sedefkar Abdullah Mutlu, sanat ve ustalığın hak ettiği değeri görmemesinin emekçileri küstürdüğünü belirtti. Mutlu, “Ömrümüzü adadığımız bu iş ne yazık ki maddi ve manevi karşılığını bulmuyor” dedi.
Sedefkar Abdullah Mutlu, günümüzde sanatın ve sanatçının hak ettiği değeri görmemesinin ustaları küstürdüğünü ifade etti. Yılların emeği ve birikimiyle icra edilen işlerin ne maddi ne de manevi karşılığını bulamadığını belirten Mutlu, sanatın sadece bir süsleme olarak algılanmasının büyük bir haksızlık olduğunu dile getirdi. Ayrıca, usta-çırak ilişkisinin de eskisi gibi kalmadığını vurgulayan Mutlu, gençlerin uzun yıllarını bu sanata adamak istemediğini ve bunun sedef sanatının sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini söyledi. Mutlu, gençlerin sadece üniversite okumakla yetinmeyip bir zanaat edinmelerinin ve ellerinde bir sanat bulundurmalarının önemine de dikkat çekti.
HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR
Ulus’a konuşan Sedefkar Abdullah Mutlu, günümüzde sanatın ve sanatçının hak ettiği değeri görmemesinin ustaları küstürdüğünü şu şekilde ifade etti:
“Ülkemizde sanatın ve ustalığın hak ettiği değeri görmemesi, ustaları adeta küstürdü. Yıllarımızı, hatta ömrümüzü adadığımız bu iş, ne yazık ki maddi ve manevi karşılığını bulamıyor. Sanatın sadece bir süsleme ya da lüks bir iş olarak algılanması bizi üzüyor. Oysa her işin arkasında büyük bir emek, yılların birikimi var. Gençler de bu nedenle artık ustalık peşinde koşmuyor; çünkü ne toplumda ne de piyasa koşullarında buna yer var. Bizler birer birer çekilirken, sanatın da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması kaçınılmaz hale geliyor.”
USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ KALMADI
Eski dönemlere göre usta-çırak ilişkisinin kalmadığını belirten Abdullah Mutlu, “Eski ustalarımızın değimiyle usta çırak ilişkisi kalmadı. Şimdi ancak çeşitli kurs ve okullarda talebe bulunabiliyor. Fakat bu da belirli bir süre olduğu için yeterli olmuyor. Gençler, uzun yıllarını bu sanata adamaktan kaçınıyorlar. Eskiden çırağım olan biri, şimdi mesleği sadece birkaç ayda öğrenmek istiyor. Bu, sedef sanatının inceliğini ve sürekliliğini tehdit ediyor. Bizim gibi ustaların da bu güzel sanatı gelecek nesillere aktarma imkanı her geçen gün azalıyor” şeklinde konuştu.
GENÇLERİN BİR ZANAATİ OLMALI
Sedef Ustası Abdullah Mutlu, günümüzde özellikle gençlerin bir hobi ile ilgilenmediğini vurguladı. Herkesin üniversite okumaması gerektiğini belirten Abdullah Mutlu, gençlere bir zanaat edinme tavsiyesinde bulundu. Mutlu, “Ülkemizde artık herkesin üniversite okuması gerekli gibi bir algı oluştu. Herkes üniversite okuyup masa başı bir işte çalışmak istiyor. Bu durumda tamirci çırağı nereden yetişecek? Sedefkar nereden yetişecek? Marangoz çırağı nereden yetişek? Şu an da gençlerimizin elinde bir sanatı yok. Gençlerimiz sadece üniversite okumasınlar. Bunun yanında mutlaka bir zanaat edinsinler. Bir müzik aleti ile uğraşsınlar veya sosyal programlarda bulunsunlar” dedi.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.