Depremlerin mevsimsel etkisi var mı?

Depremlerin mevsimsel etkisi var mı?

Ülkemizde görülen son yıkıcı depremlerin birçoğunun kış aylarında gerçekleşmesi akıllara birçok soru getiriyor. Peki, depremlerin mevsimsel etkisi var mı?

1939 yılında yıkıcı olan Erzincan depremi Aralık ayında, 1976 Van Muradiye depremi Kasım ayınca, yine 1999 Düzce depremi Kasım ayında, 2011 Van depremi Ekim ayında, 2020 Elazığ depremi Ocak ayında ve 2020 İzmir depremi Ekim ayının son günlerinde meydana geldi. Bu şekilde bakıldığında büyük ve yıkıcı depremlerin çoğunluğunun kış aylarında meydana gelmesi akıllara farklı soruları getiriyor. Peki, depremlerin çoğunluğu neden kış aylarında oluyor? Depremlerin mevsimsel etkisi var mı? Detaylar haberimizde:

basliksiz-1-001.jpg

DEPREMLERİN MEVSİMSEL BİR ETKİSİ VAR MI?

Bu sorunun cevabına bilimsel olarak bakıldığı zaman; aslında böyle bir şey mümkün değil. Yani meydana gelen depremlerin özellikle kış aylarında oluyor olması, depremleri mevsimsel olarak etkileyen bir durumun olmasının varlığını açıklayamaz. Sismik boşlukların ne zaman çatlayacağı bilinmiyor. Ne zaman yeryüzünü etkileyeceği bilinmiyor.
Fakat uzmanlar bir konuda az da olsa açıklayıcı bilgiler verebiliyor. Uzmanlara göre; fay hatları kış aylarında gelen soğuklarla beraber büzülebiliyor. Bu da fayların hareket etmesini hızlandırabiliyor. Dolayısıyla yıkım etkisi fazla olan depremler kış aylarında ön plana çıkmıştır.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.