Depremde hasar gören arabalar ne olacak? Depremde hasar gören araçları sigorta karşılar mı?

Depremde hasar gören arabalar ne olacak? Depremde hasar gören araçları sigorta karşılar mı?

İnsanlar deprem sonrası araçlarının durumunun ne olacağını merak ediyor. Peki, depremde hasar gören arabalar ne olacak?

Trafik sigortası depremi karşılar mı? Depremde hasar gören araçları sigorta karşılar mı? Sorularının cevaplarını merak ediyor. Peki, depremde hasar gören arabalar ne olacak?

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli 10 şehrin etkilendiği depremlerle beraber binlerce yapı yerle bir olmuş ve binlerce bina oturulamaz duruma gelmişti. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken yüzbinlerce insanımız yaralanmıştı. Depremlerle beraber yıkılan yapılar, insanın hayatının ve binaların yanında insanların araçlarına da büyük zarar verdi. Binalar, evler, dükkânlar ve ahırlar için devlet kısa bir süre içerisinde tekrardan yapılacağını bildirirken, arabaları hasar görenler ise araçlarla ilgili neler olacağını sorgulamaya başladı.

haber4444.jpg

Arabaları yıkılan binaların altında kalan ya da yollarda oluşan yarıklarda hasar gören vatandaşlar, araçlar konusunda herhangi bir yardım yapılacak mı? Trafik sigortası depremi karşılar mı? Depremde hasar gören araçları sigorta karşılar mı? sorularını sormaya başladı. Peki, depremde hasar gören arabalar ne olacak? Tüm detaylar haberimizde:

HERHANGİ BİR ŞEKİLDE ZARAR GÖREN ARAÇLARA NE OLACAK?

Yıkılan yapıların ve enkazların altında kalan yüzbinlerce araba parçalandı ve kullanılamaz hale geldi. Aynı zamanda yollarda oluşan yarıklarda da hasar gören arabalar oldu. Hal böyle iken araçlar ile ilgili akıllara şu soru geldi; Araç sahipleri hasar gören arabalarını geri alabilecekler mi? Ya da hasar gören arabaların hasarları karşılanacak mı? Uzmanlar ise bu sorulara net cevap verdi. Kaskosu olan depremzedeler yaptırılan kaskolardan faydalanabilecek. Kaskosu olmayanlar ise maalesef herhangi bir araç ücreti alamayacak. Devlet, hasar gören arabaların hasar giderilmesi noktasına karışmıyor.

Uzmanlar konu hakkında, kasko yaptıran vatandaşların kasko anlaşmalarında ‘deprem teminatı’ olduğunu söylüyor. Bu da demek oluyor ki, kasko yaptıran ve anlaşma içeriğinde deprem temanı maddesi yer alan sigortalar, yüzde 100 oranında hasar gören araçların hasarını karşılayacak. Ancak, yalnızca trafik sigortası olan vatandaşlar bu durumdan faydalanamayacak. Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor.

Depremde binlerce araç hasar aldı! - Son Dakika Flaş Haberler

Çünkü trafik sigortası, herhangi bir kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarı giderir.’ Dolayısıyla trafik sigortası olanlar, hasar gören araçların masraflarını geri alamayacağı gibi birde araçlarını kaybetmiş olarak kalacak.

HAK SAHİBİ ÖLDÜYSE, MASRAF MİRASÇILARA ÖDENECEK

Depremle beraber araçlardan daha önemlisi yapılar enkaza dönüşerek binlerce can enkaz altında kaldı. Enkaz altında kalan yüzlerce hak sahibi de bu durumda hayatını kaybetti. Konu üzerine yetkili uzmanlar; kasko ve sigorta şirketleri bu durumda araçlar ile ilgili kaskosu olan ve hasar gören araçların masraf bedelini, eğer hak sahibi vefat ettiyse mirasçısına ödeneceğini söylüyor. Yani kimse mağdur olmadan bu sorunun da böyle çözüleceği anlaşılıyor.

Depremde binlerce araç hasar aldı! - Son Dakika Flaş Haberler

ARACIM HASAR GÖRDÜYSE NE YAPMALIYIM?

Yetkililer bu konu üzerine açıklayıcı bilgiler veriyor. Sigorta Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi katıldığı bir TV kanalında tam da bu konu ile alakalı şu bilgileri verdi: “Sigorta şirketlerine ihbarda bulunulması gerekiyor. Bu ihbardan sonra kayıtlar açılıyor ve ondan sonra bir takım uzman incelemesi işlemlerinden sonra hızlı bir şekilde sigortalılara ödemeler yapılıyor. Deprem sebebi ile pert olan aracın rayiç bedelinin tamamı ödeniyor. Hasarlı ise onarım yapılıyor. Kısmi bir hasar varsa bir tamirat söz konusu ise araçlar ilgili servislere çekiliyor ve tamirat süreci başlıyor. Tamirat esnasında da vatandaşımızı mağdur etmemek için de ikame araç verilme durumu var. Onlar da çok rahatlıkla talep edebilirler. Aracın sahibi hayatını kaybettiyse de ödemeler varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra da sigorta şirketine başvurup ilgili tazminatlarını talep edebilirler.”

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.