Deprem Türkiye’nin en önemli tarihi sit alanlarını vurdu

Deprem Türkiye’nin en önemli tarihi sit alanlarını vurdu

Deprem Türkiye’nin en önemli tarihi sit alanlarını da vurdu. Nemrut, Zeugma, Göbeklitepe iki depremi hasarsız atlattı.

Deprem felaketi tüm ülkeyi yasa boğarken, Türkiye’nin en önemli tarihi sit alanlarından Hatay Arkeoloji Müzesi kısmen hasar gördü, Tarihi Hatay Meclis Binası ve Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Camisi ise yıkıldı.

gobeklitepe.jpg

GÖBEKLİTEPE’DE HASAR TESPİT EDİLMEDİ

Deprem sonrası ekipler, Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Kommagene Krallığı’na ait görkemli anıtların bulunduğu Nemrut Dağı’na ulaşmak için yoğun çaba sarf ederken, karla kaplı alanda yapılan ilk incelemede heykellerde bir hasar tespit edilmedi. Dünyada keşfedilen en eski tapınak alanı Göbeklitepe ise Şanlıurfa’yı da sarsan iki büyük depreme rağmen herhangi bir hasar görmedi. Uzmanların M.Ö. 9600–9500 yıllarında inşa edildiğini öngördüğü ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe’nin dikilitaşları yerli yerinde duruyor.

zeugma.jpg

ZEUGMA HASARSIZ, TARİHİ MECLİS BİNASI ÇÖKTÜ

Bakanlığın açıklamasına göre Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana müzeleri zarar görmedi. Gaziantep’in Nizip ilçesi yakınlarındaki Zeugma antik kenti de depremi hasarsız atlattı. Kentin sembol yapılarından biri olan Hatay Meclis Binası ise depreme dayanamadı. 1938-1939 arasında Hatay’ın bağımsız olduğu dönemde kullanılan Hatay Meclis binası, Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında Sinema salonu olarak inşa edilmiş, Hatay Devleti’nin kurulduğu ve Türkiye’ye katılma kararının alındığı yapı olarak tarih sayfalarında yerini almıştı.

habib-i-neccar.jpg

ANADOLU’DAKİ EN ESKİ CAMİ YIKILDI

Kahramanmaraş merkezli iki deprem, Anadolu topraklarında inşa edilen ilk camiyi de yerle bir etti. Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen ve Kurtuluş Caddesi’nde bulunan Habib-i Neccar Camisi, tarihi alandaki birçok yapıyla birlikte bu tarihi eser de büyük hasar gördü. Habib-i Neccar Camisi’nin bulunduğu Şeyhali Mahallesi’ndeki çok az sayıda yapı ayakta kalabildi. Buradaki eski köşkler, tarihi yapılar yerle bir oldu. Kubbesi, minaresi ve bazı duvarları yıkılan tarihi cami, Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalının adını taşıyordu.

ŞUPPİLULİUMA MÜZESİ HASARLI

Kültür Bakanlığı, çok önemli mozaiklerin ve Kral Şuppiluliuma Heykeli’nin sergilendiği Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünde hasar meydana geldiğini açıkladı. Müzeye personel takviyesi yapılırken, elektrik sorununa çözüm olarak güneş enerjili kamera sistemleri kuruldu. Farklı dinlerin buluşma noktası olan Antakya’da, tarihi Rum Ortodoks Kilisesi de depremlerde ağır hasar görürken, binanın çatısı ve bazı duvarları tamamen çöktü.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.