Deprem sonrası Crush Sendromu nedir?

Deprem sonrası Crush Sendromu nedir?

Birçoğumuz “Sendrom” kelimesini duymuşuz veya bir yerlerden okumuşuzdur. Sendrom, özel bir bozukluğu belirleyen bulgu ver belirtilerdir. Peki, Crush Sendromu nedir, deprem ile ilgisi var mı?

Kahramanmaraş ve çevre illerdeki vatandaşlar bir gün içerisinde iki büyük deprem yaşadı. İlk deprem merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde gerçekleşirken, ikinci büyük deprem ise Elbistan ilçesinde saat 13.24’de 7,5 büyüklüğünde gerçekleşti. 3 binin üzerinde can kaybının, 20 binin üzerinde ise yaralı vatandaşlarımızın olduğu bildirildi.

Yaralı vatandaşlarımız çevre illerdeki hastaneler sevk edilip tedavi altına alınırken, arama ve kurtarma ekipleri canla başla enkaz altındaki diğer vatandaşlarımızı kurtarmaya çalışıyorlar. Deprem sonrası enkaz altında kalan vatandaşlarda “Crush Sendromu” gözlemlenebilir. Peki, Crush Sendromu nedir?

CRUSH SENDROMU NEDİR?

Crush sendromu, yıkılan bir bina veya kapalı alanda kalıcı olarak sıkışan insanların maruz kaldığı travma sonrası oluşan bir hastalıktır. Crush sendromu, vücut dokularının ve kasların aşırı şok, basınç veya oksijen eksikliği sonucu bozulmasına neden olabilir ve kalp, böbrek, akciğer veya beyin hasarına yol açabilir. Tanısı, hastanın klinik bulguları, test sonuçları ve hastalığın seyrini gösteren verilerle konur ve tedavisi, hastanın durumuna ve hasarın derecesine göre değişebilir.

CRUSH SENDROMU TEDAVİSİ

Crush Sendromu tedavisi, hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak değişebilir. Bunlar:

- Ağrı kesici ilaçlar: Hastanın ağrı ve şişliklerini gidermek için kullanılır.

- Fizik Tedavi: Kas gruplarını güçlendirmek ve hareket kazandırmak için fizik tedavi uygulanabilir.

- Ortopedik cihazlar: Ayak veya bacak tutucular, korse kullanılabilir.

-Cerrahi: Ağır vakalarda, hasar gören eklem veya dokuların tamir edilmesi gerektiğinde cerrahi müdahale gerekebilir.

Fizyoterapi: Fizik tedavinin bir parçası olarak, hastanın kendine güven kazanması, bozulan psikolojinin düzeltilmesi ve eski aktivitelerine tekrar dönebilmesi için fizyoterapi uygulanabilir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.