Deprem nasıl oluşur? Deprem oluşma sebepleri nelerdir?

Deprem nasıl oluşur? Deprem oluşma sebepleri nelerdir?

Yeni haftaya Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremle başlayan Türkiye, bir taraftan arama tarama çalışmalarını yaparken bir taraftan da deprem ile alakalı soruların cevabını aramaya başladı. Peki, deprem nasıl oluşur, deprem oluşma sebepleri nelerdir?

Deprem, ölümlerle sonuçlanan doğal afetlerin başında geliyor. Yerin iç noktalarında başlayan, yerin kilometrelerce altında oluşan yerkabuğu katmanlarının çatlayıp kırılması sonucu yeryüzünü sarsan sallantılara deprem denir. Dünya tarihi boyunca birçok deprem yaşanmış ve bu depremlerle birçok uygarlık yok olmuştur. Türkiye, yeni güne bu tür depremlerden biri ile uyandı. Peki, deprem nasıl oluşur? Deprem oluşma sebepleri nelerdir? Tüm detaylar haberimizde:

deprem nasıl oluşur sorusunu cevaplamak için çökmüş bir ev fotoğrafı

DEPREM NASIL OLUŞUR?

Büyüklü küçüklü zararlar veren depremler, yer kabuğu denilen tabakanın üzerinde bulunan ve fay hattı denilen çatlak ve kırıkların genişlemesi ve yer değiştirmesi sonucu meydana gelir. Fay hatları, sıkışma, gerilme ve çatlama ile kırılarak yeryüzüne doğru basınç uygular. Bu basınç ani değişmeler sonucu sismik dalgalar oluşturur. Daha basit bir ifade ile fay hattı içerisinde bulunan çatlak ve kırıkların anlık olarak ortaya çıkıp hareket etmesine deprem denir.

türkiye fay hattı haritası

FAY HATTI NASIL OLUŞUR?

Yeryüzünü oluşturan levhaların hareketlenmesi sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirmiş oluyor. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkarken yeryüzünün altında kalan yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere fay adı verilir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.