Deprem Korkusu Nedir? Deprem Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelirim?
Yüzbinlerce fobi vardır ve sismik tehlike bölgesinde yaşıyorsanız Sismofobi en yaygın olanlardan biridir. Peki deprem korkusunun nedenleri nedir? Belirtileri nedir? Deprem korkusunun nasıl üstesinden gelinir? Gibi soru ve önerileri sizler için derledik.
Deprem Korkusu Nedir? Deprem Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelirim? Deprem korkusu hastalık mı? Deprem Korkusunun adı neydir? Sismofobi nedir?
Yüzbinlerce fobi vardır ve sismik tehlike bölgesinde yaşıyorsanız Sismofobi en yaygın olanlardan biridir. Peki deprem korkusunun nedenleri nedir? Belirtileri nedir? Deprem korkusunun nasıl üstesinden gelinir? Gibi soru ve önerileri sizler için derledik.
SİSMOFOBİ NEDİR?
Aşırı, genellikle irrasyonel deprem korkusu olarak tanımlanır. Bu, insanların depremlerden kaynaklanan güvensizlik, hasar veya yıkım gibi sonuçlar hakkında endişelenmesine neden olan bir fobi türüdür. Bir dereceye kadar hepimiz, üzerinde kontrolümüz olmayan doğal afetler olan depremlerden korkarız. Ayrıca büyük can ve mal tahribatına neden olurlar. Aşırı Sismofobisi olan kişilerde korku, günlük yaşamlarına müdahale eder. Birçok hasta Agorafobi (kaçamama korkusu), Thanatophobia (ölüm korkusu) ve hatta diri diri diri diri gömülme veya tuzağa düşme korkusu (Taphephobia) gibi başka fobilere de sahiptir.
Sismofobinin Nedenleri
Özellikle büyük depremlerden sonra insanlar tekrar deprem olacak diye endişe duyabilirler. Ayrıca deprem riski altında yaşayan insanlar bu korkuyu daha fazla yaşayabilir. Deprem korkusu, doğal afetlere maruz kalan kişilerde ve yakınları depremden zarar gören kişilerde ortaya çıkabilir. Depremler hakkında eksik bilgi veya yanıltıcı inançlar da sismofobiye neden olabilir. Yanlış inançlar, insanların deprem konusunda aşırı derecede endişelenmesine neden olabilir.
Deprem eğilimli bölgelerde yaşayan insanların bu aşırı deprem korkusunu geliştirmesi muhtemeldir.
- Depremler durdurulamaz doğal afetlerdir. Genellikle büyük çapta mal ve can kaybına neden olurlar.
- Deprem eğilimli bölgelerde yaşayan insanlar zaman zaman sarsıntı, gümbürtü ve sarsıntı yaşarlar. Çoğu, bir sonraki 'sarsıntının' büyük bir mülkün, hatta yaşamın büyük ölçüde tahrip olmasına neden olabileceği korkusuyla yaşıyor. Ayrıca sallanan duvarlar, düşen üst yapılar veya çatlak duvar veya cam şeklindeki hasarlarla da uğraşmak zorundalar.
- Sismofobik bireylerin çoğunda korku, geçmiş korkunç bir deprem deneyiminden (kişinin can kaybı veya mali kayıplar yaşamış olabileceği) kaynaklanır. Bu, ömür boyu sürecek Sismofobiyi tetikleyebilir.
- Ayrıca insanların günlerce, hatta haftalarca enkaz altında kaldığı depremlerle ilgili haberleri de okuyor veya duyuyoruz. Bu tür raporlar doğal olarak endişeli kişilerde aşırı bir deprem korkusu geliştirmelerine neden olabilir.
- Sismik faaliyetlerin sıklıkla yaşandığı bölgelerde, jeologlar tahliye yoluyla tahribatı en aza indirmek için büyük olayları izlerler. Çoğu insan için evden ayrılmak hoş bir değişiklik değildir.
Deprem Korkusu Fobisinin Belirtileri nelerdir?
Sismofobi, içsel kaygının bir temsilidir ve korkunun boyutuna bağlı olarak farklı belirtiler olabilir. Bunlar şunları içerir:
- Çarpıntı, hızlı veya sığ solunum (hiperventilasyon).
- Kaçma ya da saklanma arzusu. Fobik, bir deprem düşüncesinde ağlayabilir veya çığlık atabilir.
- Ağız kuruluğu, baş dönmesi, gastrointestinal rahatsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi..
- Fobik, bir deprem durumunda bir kaçış yolu planlamak için büyük çaba sarf edebilir. Hatta düşmemesi için evini, dolaplarını, baş üstü askılı saksılarını vb. güvence altına almak için büyük miktarlarda para harcanabilir. Davranışları bazı durumlarda obsesif kompulsif olabilir.
- Hastaların çoğu sürekli deprem korkusuyla yaşıyor. Bu, doğal olarak günlük yaşamlarını etkiler ve hatta ilişkilerini tehlikeye atar.
Sismofobinin Üstesinden Nasıl Gelirim?
- Kendinizi depremler hakkında eğitmek, sismofobiyi yenmenin en iyi yollarından biridir.
- Aşırıya kaçmadan evinizi ve ailenizi korumanın yolları belirlenebilir.
- Bu, bir yangın söndürücüyü hazır bulundurmayı, bir kaçış planı yazmayı, ilk yardım çantasını el altında bulundurmayı vb. içerir.
- Bununla birlikte, korku(fobi) günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bu kaygıyla başa çıkmanın yollarını ve yöntemlerini önerebilecek profesyonel bir psikoterapistle konuşun.
- Aşırı durumlarda ilaç tedavisi son çare olarak verilebilir. Derin nefes alma ve günlük 10 dakikalık meditasyon gibi kendi kendine yardım teknikleri de anksiyete ataklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
- Bilişsel-davranışçı terapi, hipnoterapi, NLP, nörolinguistik programlama vb. dahil birçok modern terapi, sismofobinin köklerine inerek üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Sümeyye Özcan/gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.