Deprem büyüklüğü nedir? Deprem şiddeti nedir?
Türkiye deprem sonrası yaralarını sarmaya devam ederken depremle ilgili sorular da merak ediliyor. Merak edilen soruların başında ise deprem büyüklüğü nedir? Deprem şiddeti nedir? İkisi aynı şey mi? soruları geliyor.
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olurken yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine devam edilirken bir yandan da depremlerle alakalı soruların cevapları araştırılmaya çalışılıyor.
Deprem nedir? Niye deprem olur? Depremler bir uyarı mı? Gibi soruların yanında en merak edilen soruların başında ise, deprem büyüklüğü nedir? Deprem şiddeti nedir? İkisi aynı şey mi? soruları geliyor. İşte detaylar:
DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ NEDİR?
Kandilli Rasathanesi'ne göre bir depremin büyüklüğü, deprem anında ortaya çıkan enerjinin büyüklüğüdür. Bu büyüklük, depremin gerçekleştiği noktaya yakın sismograflara gelen dalgalar ile ölçülür. Richter ölçeği de denilen bu sistemi ilk olarak Charles Richter bulmuş ve o kullanmıştır. Richter ölçeği, logaritmik bir değerdir. Bu, depremin büyüklüğündeki 1 birimlik bir artışın sismograf genliğinin 10 kat, deprem sırasında açığa çıkan enerji miktarınınsa 30 kat artması anlamına gelir. Bu şekilde de depremin büyüklüğü ölçülmüş olur.
DEPREMİN ŞİDDETİ NEDİR?
Bir depremin şiddeti, Kandilli Rasathanesine göre depremin yeryüzündeki sonuçlarının bir değeridir. Deprem meydana gelen bölgede bulunan insan, hayvan vb. gibi canlılar ve yıkılan yapılar üzerindeki etkilerine bakılarak ölçülür. Bu ölçüm ise, şiddet cetveli denilen mercalli şiddet skalası ile yapılır.
DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ VE DEPREM ŞİDDETİ AYNI ŞEY Mİ?
Yukarı da değinilen iki bilgi şunu gösterir ki depremin büyüklüğü veya şiddeti aynı şey değildir. Uzmanlara göre; bir depremin şiddeti tektir. Yani değişmez. Ama aynı depremin şiddeti, bölgesel olarak fark edebilir. Örneğin, a noktasında yıkım fazla olurken, b noktasında sadece sarsılma hissedilebilir. Burada aynı olan bir durum yokken farklı olan şey ise depremin şiddetinin bölgesel olarak farklı hissedilebileceğidir.
Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.